Agris.cz - agrární portál

Ministr Tomáš Chalupa se účastní ministerské konference „Životní prostředí pro Evropu“

26. 9. 2011 | Ministerstvo životního prostředí

Ministr Chalupa se účastní 7. ministerské konference procesu „Životní prostředí pro Evropu“, pořádané Evropskou hospodářskou komisí Organizace spojených národů (EHK OSN), která se koná v Astaně, hlavním městě Kazachstánu. Česká republika, která je zakladatelem tohoto - tzv. Dobříšského - procesu, hraje na konferenci důležitou úlohu.

Z pozice zakladatele procesu Česká republika konferenci otevírala vystoupením připomínajícím jeho význam. V rámci Dobříšského procesu byla sjednána řada mnohostranných smluv zaměřených např. na otázky ochrany ovzduší či ochrany vod. U příležitosti 20. výročí procesu Česká republika na konferenci předala z rukou Evy Vavrouškové, vdovy po zakladateli procesu, cenu Josefa Vavrouška, kterou udílí nadace Charty 77 a nadace Partnerství, Evropské hospodářské komisi OSN. Ocenění převzal výkonný tajemník EHK OSN Ján Kubiš.

Konference je věnována dvěma aktuálním tématům: „Udržitelné hospodaření s vodou a ekosystémy“ a „Ozeleňování ekonomiky: integrace aspektů životního prostředí do ekonomiky“. V části týkající se managementu vod a ekosystémů diskutují zástupci vlád, mezinárodních organizací, soukromého sektoru i nevládních organizací např. způsoby, jak zlepšit ochranu vod a zajistit oceňování vodních ekosystémů, včetně poplatků za ekosystémové služby, opatření pro řešení problémů spojených s lidským zdravím a kvalitou a disponibilním množstvím vod, priority a výzvy v oblasti adaptace správy vod a vodních ekosystémů na extrémní klimatické události, zkušenosti získané ze spolupráce v oblasti správy přeshraničních toků za účelem ochrany množství a jakosti vod.

Diskuse na téma ozeleňování ekonomiky je zaměřena na otázky dosažení zelené a konkurenceschopné ekonomiky prostřednictvím integrovaného přístupu v oblastech jako jsou doprava, bydlení, energetika, zemědělství a vzdělávání. Pozornost je mj. věnována klíčové roli výzkumu, inovací a investic nutných k přechodu k zelené ekonomice.

Formát kulatých stolů, zavedený po reformě procesu v roce 2009, umožňuje interaktivní diskusi a přímou výměnu zkušeností mezi soukromým a státním sektorem a nevládními organizacemi.

Výstupy Astanské konference budou mj. sloužit jako příspěvek regionu EHK OSN ke Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (tzv. Rio+20), jež se uskuteční v červnu 2012 v Riu de Janeiro. Astanská deklarace, přijatá v závěru konference, zdůrazňuje nutnost další akce při ochraně vod a přechodu regionu k zelené ekonomice.

Ministr Chalupa v rámci konference projednal otázky bilaterální spolupráce s představiteli Kazachstánu, USA a Polska. ČR vyjádřila připravenost sdílet s kazašskými partnery zkušenosti s tvorbou environmentální legislativy a environmentálního monitoringu, systému odpadového hospodářství, ekologických zátěží a nakládání s persistentními organickými polutanty. České firmy zaměřené např. na výstavbu zařízení na čištění a úpravu vod již v Kazachstánu působí a tato spolupráce může být dále rozšířena. Diskuse s USA byla zaměřena zejména na oblast mnohostranných environmentálních vztahů, zejména pak na přípravu na konferenci Rio+20, kde Česká republika i USA hrají významnou úlohu. Jednání s ministrem Polska bylo věnováno zejména otázkám ochrany ovzduší a přípravám na nacházející jednání Visegrádské čtyřky.


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 26. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:36