Agris.cz - agrární portál

V Karlovarském kraji byla úroda obilovin průměrná, propadla řepka

26. 9. 2011 | ČTK

V Karlovarském kraji skončila letošní sklizeň obilovin jen s průměrnými výsledky a v případě výnosů se pohybovala na úrovni loňského roku. Podle předběžného hodnocení byl u obilovin výnos z hektaru asi 4,51 tuny. Loni to bylo více než 4,31 tuny z hektaru. Vzhledem k nepříznivému počasí se letos zemědělcům nevydařila řepka. Se zhruba dvěma tunami z hektaru značně zaostala za loňským hektarovým výnosem 2,87 tuny. ČTK o tom informoval ředitel Zemědělské agentury v Chebu Vratislav Vaigelt.

Zemědělci v Karlovarském kraje letos pěstovali obilí na 20.874 hektarech, to bylo přibližně o 729 hektarů více než loni. Nejvíce pěstovanou plodinou v regionu zůstala i nadále ozimá pšenice, která roste zhruba na 60 procentech z celkové výměry ploch s obilovinami. Letošní průměrný hektarový výnos v jejím případě představoval 4,87 tuny, což jen mírně překročilo loňský výnos. Jarním ječmenem bylo oseto 3542 hektarů. Výnos z jednoho hektaru se pohyboval kolem čtyř tun, loni to bylo asi 3,5 tuny.

Letošní sklizeň provázela v její první polovině nepřízeň počasí, často ji přerušoval déšť. Teprve ve druhé polovině se počasí takříkajíc umoudřilo a do poloviny září se podařilo dostat úrodu z polí. Počasí ale nebylo ideální ani na jaře, takže se letos podepsalo na kvalitě obilovin i řepky, kterou farmáři pěstují na 5862 hektarech. Nízké výnosy ovlivnil také fakt, že řada zemědělců raději plochy s řepkou místo sklizně zaorala. Podle Vaigelta měla řepka letos drobné semínko a nízkou olejnatost. V Karlovarském kraji sklidili zemědělci vloni asi o 9,5 procenta obilovin méně než v roce 2009. Pokles sklizně obilovin, která činila kolem 86.669 tun, způsobilo nepříznivé počasí a také nízké ceny ve výkupu. V regionu ubylo také hospodářských zvířat, pro něž farmáři pěstují krmné obilí. Proto řada farmářů snížila plochy oseté obilím a zvýšila raději rozsah ploch zatravněných. Letos hektarový výnos v regionu 4,51 tuny zaostal zhruba o 0,36 tuny za červencovým odhadem sklizně.


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:44