Agris.cz - agrární portál

Pozemkové úpravy: Pomoc obcím i české krajině

27. 9. 2011 | Denik.cz

Ochrana krajiny, hospodaření s půdou, předcházení povodním. To jsou oblasti, o nichž diskutují odborníci, víc by se však o ně měla zajímat i veřejnost. Dotýkají se každého z nás.

Problematika pozemkových úprav představuje souhrn několika dílčích oblastí.

V loňském roce vzniklo v jejím rámci například i 1700 kilometrů zpevněných cest a celkové náklady na úpravy dosáhly téměř dvě miliardy korun. Ekologická opatření pak byla uskutečněna na více než dvou tisících hektarech půdy. Pokud jde o peníze, letos má být na tento účel vyčleněna zhruba stejná částka.

Není to však téma, které by stálo zrovna v popředí zájmu veřejnosti. Dobře si to uvědomují i zainteresovaní odborníci: za jeden z cílů nedávné konference České zemědělské univerzity proto označili zlepšení informovanosti o pokroku v této oblasti.

Impuls pro venkov

„Pozemkové úpravy patří mezi priority ministerstva zemědělství. Znamenají totiž příležitost pro ty vlastníky půdy, kteří mají opravdu zájem pracovat na své půdě. A obcím zase určení vlastnictví pozemků v dlouhodobém horizontu pomáhá ochránit majetek při povodních. Zároveň tyto úpravy slouží jako prevence před erozí půdy a před kontaminací vod. Domnívám se tedy, že dávají impuls rozvoji celého venkovského prostoru,“ uvedl na konferenci Roman Boček, první náměstek minis­tra zemědělství.

Snahou pozemkových úřadů je využít vyčleněné prostředky co nejefektivněji. Výhodou je, že tyto snahy podporuje i Evropská unie, konkrétně Programem rozvoje venkova. Na ten se pak vážou prostředky ze státního rozpočtu, a to do roku 2013.

„Poptávka však finanční možnosti převyšuje přibližně trojnásobně. Pozitivní ovšem je, že vychází ze zájmu samotných obcí. Z celkových přibližně čtyř miliard korun určených pro nynější programovací období je už vyčerpána více než polovina. Předpokládáme, že na podzim vypíšeme další kolo předkládání projektů,“ řekl k tomu vrchní ředitel Ústředního pozemkového úřadu Jaroslav Vítek.

Zdroje financí

Významným zdrojem financování jsou také prostředky na protipovodňová opatření. V období let 2007 až 2013 dosahuje jejich výše jednu miliardu korun. Přínosná je rovněž spoluúčast Ředitelství silnic a dálnic tam, kde jsou pozemkové úpravy vyvolané výstavbou rychlostních silnic a obchvatů měst.

A nejen to. Podle Jaroslava Vítka je to i cesta k obnově duchovních hodnot venkova: „Úpravy pomáhají řešit vlastnické vztahy a zlepšují hospodaření s půdou. Nejenže zpřístupňují vlastníkům pole a spojují obce, ale v mnoha případech se zemědělské komunikace využívají i k vycházkám a rekreačnímu sportování, což přispívá ke zkvalitnění života.“

O potenciálu i významu této problematiky nejlépe vypovídá to, že pozemkové úpravy vítězí v konkurenci všech krajinářských projektů v Ceně české krajiny, což je národní soutěž, z níž vycházejí nominace pro obdobné celoevropské klání.

Děkan Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička zdůraznil význam kvalifikovaných odborníků na danou problematiku. Fakulta jich připravuje přibližně čtyřicet ročně. Jedním z výzkumných projektů univerzity je například sledování efektu pozemkových úprav na území, které opakovaně postihují přívalové deště. Jiným projektem je vyhodnocování rozdílů v míře poškození krajiny před pozemkovými úpravami a po nich.

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy prezentoval na konferenci výsledky výzkumu účinnosti pozemkových úprav, zatímco Český úřad zeměměřický a katastrální spojil tuto oblast s projektem digitalizace katastru.

ceny vítězům

V rámci konference byly také vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší „společ­né zařízení“, tedy projekt, na kterém se podíleli pozemkové úřady, projektanti i dodavatelé.

- Cena veřejnosti: Polní cesty Ludíkov, Vodní nádrž Zápověď Šardice a Stavěšice, Retenční nádrž Vlčice u Trutnova

HLAVNÍ KATEGORIE

- Zpřístupnění pozemků: 1. Polní cesta Bučina, 2. Polní cesta Olšany u Telče, 3. Polní cesty Lidice a Běloky

- Protierozní a vodohospodářská opatření: 1. Vodní nádrž Zápověď Šardice a Stavěšice, 2. Poldry Darkovice, lokalita „U Štípek“ + cena Ústředního pozemkového úřadu, 3. Suchá ochranná nádrž Staré Město pod Landštejnem

- Opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí: 1. Interakční prvek Sovenice + cena ministra, 2. Niva Rybníček, 3. Biocentrum v lokalitě U jezera, Dynín


Zdroj: Denik.cz, 27. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:02