Agris.cz - agrární portál

Lednické rybníky mají nového nájemce, výběr sklidil kritiku

28. 9. 2011 | ČTK

Soustava čtyř lednických rybníků na Břeclavsku má po 20 letech nového nájemce. Agentura pro ochranu přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) vybrala ve výběrovém řízení Rybářství Hodonín. Informovala o tom v tiskové zprávě na svém webu. Vítěz tendru vystřídá koncem roku firmu APH a Rybníkářství Pohořelice, které měly soustavu čtyř rybníků v pronájmu doposud. Právě dosavadní nájemci, kteří se tendru také zúčastnili, řízení kritizují za údajnou neregulérnost.

Soustavu lednických rybníků tvoří Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský rybník. Na Nesytu hospodařilo v minulosti pohořelické rybářství, na ostatních firma APH.

"Na základě předchozích zkušeností jsme stanovili požadavky, které musí nový nájemce splnit. Lednické rybníky jsou národní přírodní rezervací, je proto klíčové, aby v nich hospodařil takovým způsobem, který uchová zdejší jedinečné přírodní hodnoty a bude v souladu s plánem péče," uvedl ředitel agentury pro ochranu přírody František Pelc. Požadavkem agentury podle něj je, aby průhlednost vody na rybnících byla minimálně půl metru. V rybníce i při jeho okrajích by mělo být dostatek vodních rostlin a zooplanktonu.

Podle agentury "Rybářství Hodonín nabídlo po kvalitativní i finanční stránce nejlepší podmínky".

Podle jednatele Rybářství Hodonín Oldřicha Pechy už firma byla vyzvána, aby podepsala novou nájemní smlouvu, která bude platit dalších sedm let. "Smlouvu jsme podepsali a zaslali jsme ji agentuře," řekl ČTK Pecha. Firma podle něj zvítězila jak svou nejlepší finanční nabídkou, tak plánem péče o rybníky.

Právě ale finanční aspekt výběrového řízení kritizuje jak Otto Vaďura z firmy APH, tak Roman Osička z pohořelického rybářství. Podle nich vítěz tendru v prvním kole řízení nenabídl konkrétní částku, nýbrž dovětkem si zajistil, že přeplatí vítěznou nabídku o 10,5 procenta víc. "Jsme přesvědčeni, že došlo k podvodu," uvedl Osička.

Pecha z Rybářství Hodonín namítl, že firma v druhém kole nabídla konkrétní částku, která byla nejvyšší.

Bývalí nájemci ovšem kritizují celý průběh tendru, podali již stížnosti na agenturu i ministerstvo životního prostředí a další instituce. "Pokud se to budou snažit zakopat pod koberec, půjdeme k soudu," dodal Vaďura.

Lednické rybníky se rozkládají na více než 500 hektarech. Leží v blízkosti známého zámku v Lednici a patří mimo jiné k nejdůležitějším hnízdištím ptáků v České republice.


Zdroj: ČTK, 28. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:01