Agris.cz - agrární portál

V Česku přibývá farmářských prodejen

29. 9. 2011 | Denik.cz

V Česku přibývá takzvaných farmářských prodejen, které nabízejí výpěstky drobných zemědělců a potraviny od malovýrobců. Například řetězec Český grunt do konce roku plánuje rozšířit počet svých prodejen ze současných čtyř na osm, řekl jednatel společnosti Český grunt CZ Aleš Kotěra.

Během podzimu přibudou ke dvěma již fungujícím pražským, pardubické a písecké prodejně obchody v Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích, sdělil Kotěra.

V Česku jsou další podobné obchody. Například podnikavý farmář František Němec z Netína na Žďársku má v Praze tři prodejny, kde kromě vlastních jogurtů, sýrů či máku nabízí masné výrobky, ovoce a zeleninu od jiných soukromých zemědělců. Jak Němec řekl ČTK, otevírání dalších prodejen nyní neplánuje, chce se zaměřit na ty současné. Poslední z nich soukromý zemědělec z Vysočiny otevřel v polovině července na Vinohradské ulici. „Chtěli bychom se teď věnovat také prodeji potravin přes internet,“ řekl.

Od května funguje farmářská prodejna také v Plzni, začátkem září otevřel obchodník Josef Kadubec v Českých Budějovicích první kamenný obchod s výhradně jihočeskými potravinami.

Podle Kotěry lidé nejčastěji v prodejnách Českého gruntu nakupují uzeniny z malých řeznictví a potvrzují tím pověst Čechů coby milovníků masitých pokrmů. Druhou nejoblíbenější položkou jsou mléčné výrobky, zejména sýry a jogurty.

Obliba roste

Češi si farmářské produkty v poslední době oblíbili. Pouliční farmářská tržiště se loni stala hitem nejprve v Praze, poté začaly houfně přibývat v dalších městech.

Farmářské trhy obnovují v ČR téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech. Ministerstvo zemědělství proto nedávno zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla.


Zdroj: Denik.cz, 29. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:02