Agris.cz - agrární portál

USA se potýkají s rozšířením listerie, zatím zemřelo 13 lidí

29. 9. 2011 | ČTK

Spojené státy se potýkají s nejhorším rozšířením baktrie listerie za posledních deset let. Na následky infekce, která se objevila v 18 amerických státech, zatím podle agentury Reuters zemřelo 13 lidí. Lékaři varují, že v nadcházejících týdnech se zřejmě bilance ještě zhorší, protože mezi nakažením a rozvinutím symptomů je dlouhá doba.

Podle úřadů se zřejmě listerie rozšířila z farmy v Coloradu. Bakterie podle všeho byla v melounech, které se dostaly do prodeje mezi 29. červencem a 10. zářím.

Zatím se nakazilo 72 lidí, z nichž 13 zahynulo. "V říjnu se ale objeví další případy," varovala Margaret Hamburgová z Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Listerie totiž podle ní může způsobit nemoc i dva měsíce poté, co se dostane do lidského těla.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, v prachu, v povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a u lidí s oslabenou imunitou.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:14