Agris.cz - agrární portál

Potravináři hájí bezpečnost výrobků, kritici varují před Éčky

3. 10. 2011 | ČTK

Potravináři hájí zdravotní bezpečnost svých výrobků. V reakci na projekt označování potravin bez obsahu konzervantů, umělých barviv a sladidel značkou CEFF (Certified E-Friendly Food) řekl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman novinářům, že Éčka jsou ve všech potravinách, například i v jablku nebo mrkvi. Legislativa rozlišuje povolené a nepovolené přídatné látky, nikoli škodlivé a neškodlivé, řekl.

Mluvčí projektu CEFF Ivana Bednářová Častvajová naproti tomu upozornila, že spotřebitel termíny a kódy na obalech potravin často ani nepřečte nebo je nenajde, natož aby jim rozuměl. "CEFF chrání spotřebitele také před reklamou výrobců, kteří uvádějí na obalech formou vlastních log nebo textů pouze jednu vlastnost složení výrobku a další ve svůj prospěch skrývají," dodala.

V seznamu používaných, a tedy povolených Éček je tisíc látek. Mají například prodloužit trvanlivost potravin a zlepšit jejich chuť. Studie podle docenta Jiřího Rupricha z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu jejich škodlivost nepotvrdily. Seznam se po vstupu Česka do EU rozšířil, aby se mohlo obchodovat s potravinami na mezinárodní úrovni.

Příliv dalších potravin s přídatnými látkami ale vyvolal obavy, že stoupne zdravotní zátěž obyvatel. Toman i Ruprich se shodli v tvrzení, že každá látka v nepřiměřeném množství, tedy například i vitamíny a minerály, mohou škodit zdraví. Podle nich tak jde hlavně o míru.

Větší dávky některých látek mohou například vyvolat nesnášenlivost. Potravináři ale upozornili, že víc lidí trápí nesnášenlivost na mléčnou bílkovinu, která je v mléčných výrobcích přirozeně obsažena, než nesnášenlivost na Éčka.

"Je věcí spotřebitele, jestli si koupí žitný chleba podle receptury našich babiček, nebo zvolí pečivo, které dlouho vydrží právě díky přídatným látkám," poznamenal Ruprich. Podle něj je dobře, že veřejnost více zpozorněla díky aktivitám, které na rizika Éček upozorňují. I když bezpečnost povolených přídatných látek hájil, je podle něj dobré, "držet i druhou stranu trošku zkrátka, stát nemůže vše zabezpečit".

Ve srovnání se západní Evropou zatím neřeší lidé v Česku při nákupu tolik kvalitu potravin, pro většinu je důležitější cena. Přesto podle Rupricha na tom nejsou Češi z hlediska vystavení přídatným látkám výrazně hůř než ostatní Evropa. "Na zdraví má totiž vliv dieta i chování spotřebitele, vedle jídla tedy i to, zda člověk sportuje a jaký je jeho celkový životní styl," vysvětlil Ruprich.

"S tímto tvrzením absolutně nesouhlasím, výsledky průzkumu Střediska analýz a empirických průzkumů jasně potvrdily, že 70 procent lidí (z 10.091 dotázaných) se snaží aditivům v potravinách vyhnout a celých 90 procent lidí proto uvítá jednoznačný a transparentní identifikační nástroj, jakým je právě logo CEFF," oponuje Bednářová Častvajová. Tato čísla podle ní dokazují fakt, že Češi nejsou ke svému zdraví lhostejní.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:30