Agris.cz - agrární portál

Význam rostlinných olejů stoupá

3. 10. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Globální poptávka po rostlinných tucích a olejích stále stoupá. Jen v roce 2010 stoupla jejich produkce o 6,5 % na 148 mil. tun.

V loňském roce se v meziročním srovnání zvýšila výroba sojového oleje o 12 % na 40,2 mil. t, produkce řepkového oleje ve stejném období stoupla o 11 % na 23,8 mil. t.

V průběhu uplynulých 2 let významně posílil především odbyt sojového oleje z USA a Jižní Ameriky do Číny (z cca 38 mil. t v roce 2008 na cca 55 mil. t v roce 2010). Celkově jsou největším zdrojem rostlinného oleje kokosové plamy – roční produkce palmového a palmojádrového oleje v loňském roce stoupla na 51 mil. t. Kokosové palmy dosahují největších hektarových výnosů, tzn., že jejich pěstování je nejméně náročné na zemědělskou půdu.

V Německu je zdaleka nejvýznamnějším rostlinným olejem s 56 % spotřeby olej řepkový, následovaný palmovým a palmojádrovým olejem (25 %), sojovým a slunečnicovým olejem (6 resp. 5 %).

„Vzhledem k narůstajícímu počtu obyvatelstva planety a změnám stravovacích zvyklostí bude růst poptávka po olejích a tucích rostlinného původu i nadále“, uvedl Wilhelm F. Thywissen, předseda OVID. Při uspokojování potřeb přibližně sedm miliard lidí hrají rostlinné oleje a tuky významnou roli. Kromě toho jsou tyto produkty žádané také jako ekologicky šetrné alternativy minerálních olejů, stejně jako v oblasti chemického průmyslu a v dalších technických odvětvích.

Rostlinné tuky a oleje nejsou jenom běžnou součástí potravin, ale obsahuje je 80 % výrobků denní spotřeby jako jsou zubní pasty, kosmetika, mýdla a čistící prostředky, laky, barvy, hydraulické oleje nebo podlahové krytiny a také biopaliva.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 3. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:41