Agris.cz - agrární portál

NSS znovu otevřel spor o ochrannou známku sýru Smetanito

4. 10. 2011 | ČTK

Nejvyšší správní soud (NSS) znovu otevřel spor o ochrannou známku sýru Smetanito. Soudci vyhověli kasační stížnosti hodonínské firmy TPK, která vyrábí konkurenční značku Apetito. Podle TPK výrobek Smetanito z produkce firmy Bel Sýry Česko klame spotřebitele. Úřad průmyslového vlastnictví se původně postavil na stranu Bel Sýrů, stejně jako později Městský soud v Praze. Právě městský soud ale musí spor projednat znovu, zjistila dnes ČTK z úřední desky NSS. Odůvodnění zatím NSS nezveřejnil.

Bel Sýry si přihlásily Smetanito v roce 2005. Společnost TPK brzy podala návrh na prohlášení neplatnosti. Argumentovala tím, že sama vlastní deset ochranných známek na výrobkovou řadu Apetito. Koncovky slov Apetito i Smetanito vyvolávají podle TPK dojem, že jde o související výrobky.

Úřad průmyslového vlastnictví návrh na zneplatnění známky Smetanito v roce 2007 zamítl. Stejně naložil Městský soud v Praze s následnou žalobou. "Z vizuálního hlediska je odlišnost prvních částí 'SMETAN' a 'APET' u srovnávaných ochranných známek natolik zřetelná, že i ve spojení se shodnými posledními třemi písmeny 'ITO' je vyloučeno, aby průměrný spotřebitel byl uveden v omyl záměnou těchto ochranných známek," stálo v rozhodnutí úřadu.

Městský soud v Praze zase argumentoval například tím, že pro sýry existuje v Česku celkem 133 ochranných známek s koncovkou 'ITO', jejichž majitelem není TPK. "Z uvedených skutečností má tedy soud zato, že koncovka ITO není nijak signifikantní pro žalobcem vlastněnou ochrannou známku 'APETITO'," rozhodl městský soud. Zatím není zřejmé, proč NSS jeho rozhodnutí zrušil.

Spor začal už mnoho let předtím, než na trh vstoupil výrobek nazvaný Smetanito. Hodonínská sýrárna, která teď patří TPK, i provoz v Želetavě vlastněný Bel Sýry původně patřily pod jeden podnik. Apetito vyráběly obě mlékárny. Po privatizaci ale každá z firem získala jiného majitele a ochrannou známku si jako první zaregistrovala TPK. V Želetavě se proto začal vyrábět sýr se zdvojeným T v názvu - Apetitto.

Poté se kvůli soudním sporům přejmenoval produkt Bel sýrů Česko na Smetanito. Ani to však firma TPK nepovažovala za dostačující. Oba výrobky se nadále podobají i svým balením.

Bel Sýry Česko patří do francouzské skupiny Fromageries Bel, která působí ve více než 120 zemích. Vyrábí například značky Veselá kráva, Smetanito, Želetava, Kiri, Mini Babybel, Leerdammer, Gervais, Tomík a další. TPK patří do mezinárodního koncernu Bongrain. V portfoliu má české značky Apetito, Maratonec a Javor.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:47