Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.10. 2011

5. 10. 2011 | Agris

Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu

Potvrzeno. Premiér Petr Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu. O možnosti jeho odvolání jako první informoval server Euro.cz. Podle dobře informovaných zdrojů by se měl stát novým ministrem Petr Bendl. Pokud by toto jméno bylo uvnitř ODS neprůchodné, mohl by do ministerského křesla usednout senátor Jiří Oberfalzer. Oba patří k takzvanému protitluchořovskému křídlu. Nominace dokazují, že důvodem odvolání není zemědělství, ale politika.

Soběstačnost a potravinová bezpečnost. Vyhynulé pojmy?

Na dění v agrárním sektoru mají vliv i silné oborové organizace. Je, či není nynější české zemědělství na okraji zájmu politiků? Patrně jinou odpověď na tuto otázku by mělo ministerstvo zemědělství a jinou zase různá profesní a oborová sdružení, která se tu s větším, tu s menším úspěchem rovněž pokoušejí o ovlivnění vývoje. O to více, že v současnosti gradují práce na dalším směrování společné evropské zemědělské politiky. Na vyjednaných podmínkách bude záviset rozvoj tohoto odvětví prakticky v celém dalším desetiletí, i když nové rozpočtové období unie zahrnuje formálně jen období let 20132020.

NSS znovu otevřel spor o ochrannou známku sýru Smetanito

Nejvyšší správní soud (NSS) znovu otevřel spor o ochrannou známku sýru Smetanito. Soudci vyhověli kasační stížnosti hodonínské firmy TPK, která vyrábí konkurenční značku Apetito. Podle TPK výrobek Smetanito z produkce firmy Bel Sýry Česko klame spotřebitele. Úřad průmyslového vlastnictví se původně postavil na stranu Bel Sýrů, stejně jako později Městský soud v Praze. Právě městský soud ale musí spor projednat znovu, zjistila dnes ČTK z úřední desky NSS. Odůvodnění zatím NSS nezveřejnil.

Nový způsob pěstování brambor šetří vodu

Pokud se brambory nepěstují v hrůbcích ale v plochých řádcích, zlepšuje se efektivita zavlažování. K tomuto závěru došel odbor výzkumu amerického ministerstva zemědělství ve své zářijové zprávě „Nové směry produkce brambor“. Podle vědců se zvýšil výnos v průměru o 6 % a současně se snížila spotřeba vody o 5 %. Tím stoupla efektivita využití vody přibližně o 12 %. Ve víceleté studii srovnávali vědci tradiční způsob pěstování v hrůbcích s pěstováním v různě širokých zvýšených řádcích.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 5. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:04