Agris.cz - agrární portál

Zelárny jedou naplno, o tradiční pochoutku je zájem

5. 10. 2011 | Denik.cz

Čilým ruchem ožily na Hané výrobny kysaného zelí, které patří k oblíbeným a hlavně zdravým pochoutkám.

Jednu z nejlepších, bez nekalé reklamy, umí v Bystročicích na Olomoucku. Tak rozhodla před pár dny odborná porota na Zahradě Čech v Litoměřicích, kde Kubíčkovo hanácké zelí z Bystročic získalo druhou cenu.

„Je to velký úspěch. Ukazuje to, že jdu dobře ve stopách tatínka,“ uvedl Jiří Kubíček, majitel rodinného podniku produkujícího Kubíčkovo hanácké zelí z Bystročic. Představuje třetí generaci producentů tradičního bystročického zelí. Firmu naplno převzal vloni poté, co jeho otec Josef Kubíček zemřel.

O poháry se utkalo dvacet významných producentů kysaného zelí. Pět postoupilo do finále. „Konkurence v oboru je obrovská. Proto nás těší, že držíme vysokou laťku a na této prestižní soutěži se umisťujeme na předních místech,“ podotkl loňský držitel nejvyššího ocenění. Nejlepší zelí ze soutěže Zelí roku 2011–2012 nabídne Zelinářské unie Čech a Moravy na podzimní etapě Flora.

Proč Holandské?

Zelárna z Bystročic si zakládá především na chuti kysaného jídla, pro které používá nejkvalitnější holandské odrůdy zelí vypěstované na Hané.

„Proč holandské? Máme vyzkoušeno, že je nejkvalitnější a hlavně nešedne, a po vykvašení je krásně žlutozlaté. Kvalita zelí samozřejmě nezáleží jen na odrůdě, ale také na pěstiteli. Na našeho z Vojnic nedáme dopustit,“ popisoval Jiří Kubíček, který sám zelí ochutnává a kontroluje, aby vše bylo, jak má být.

Receptura, podle níž Jiří Kubíček se svou maminkou pochoutku připravují, má dlouhou historii. „Je předávána z generace na generaci a úspěch s ní měl už můj dědeček,“ uvedl Jiří Kubíček. Žádné rychlené kvašení, ale přírodní proces. „Jak to dělali předci. Dobré zelí musí kvasit čtyři týdny, než je akorát,“ podotkl podnikatel.

V zelárně už jedou naplno několik týdnů. Zákazníků každým rokem přibývá. „Je méně a méně těch, kteří si krouhají sami doma. Je to pracné a nepořádku plno,“ uvedl majitel výrobny. Těm, kteří mají chuť si doma naplnit vlastní zelák, mají možnost pořídit si už nařezané zelí. „Čisté, s cibulí nebo připravené podle naší receptury,“ dodal.


Zdroj: Denik.cz, 5. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:01