Agris.cz - agrární portál

V Plzni bude diskusní fórum o reformě zemědělství v EU

5. 10. 2011 | ČTK

Debatu o reformě a způsobu financování společné zemědělské politiky EU má na programu Regionální diskusní fórum, které se od 6. až 8. října koná v Plzni. Na akci přijedou úředníci, europoslanci i farmáři. Hovořit budou také o ochraně spotřebitele a bezpečnosti potravin. Smyslem je informovat odbornou i laickou veřejnost a vytvořit prostor pro diskusi expertů, řekl ČTK Radek Novák za firmu Euronova Group, která akci organizuje.

Podle něj má už 12. října Evropská komise projednat návrh několika legislativních aktů, které změní pravidla na nové plánovací období, tedy pro léta 2014 až 2020.

"V Plzni se bude debatovat právě o změně unijní zemědělské politiky," dodal. Na úvodní tiskové konferenci ve čtvrtek od 10:00 představí organizátoři výsledky ankety Český zemědělec v EU. Oslovili 130 zemědělských podniků. Dotazy byly zaměřeny na to, zda se podniky cítí evropskou zemědělskou politikou ohroženi, na co by se uvedená politika měla zaměřit a co by v této oblasti měli prosazovat čeští europoslanci.

Při odpoledním kulatém stole budou o reformě zemědělské politiky EU diskutovat například náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, předseda Asociace soukromých zemědělců Plzeňsko Petr Hodan, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni Václav Krliš, europoslanec Pavel Poc (ČSSD) a soukromý zemědělec z Plzeňska Jaromír Boháček.

Návrh reformy společné zemědělské politiky po roce 2013 se zatím českým farmářům příliš nelíbí. Změny nenastavují rovné podmínky, které byly slíbeny zemědělcům v nových zemích EU, navíc zavádějí diskriminaci velkých zemědělských podniků, uvedl například v úterý Zemědělský svaz ČR. "Na návrzích Evropské komise nám vadí takzvané zastropování přímých plateb, malý důraz na konkurenceschopnost a produkční roli zemědělství a navrhované další přechodné období pro země EU-15 (staré členské státy)," uvedl tajemník svazu Martin Pýcha. Reforma ale podle něj zahrnuje i řadu pozitivních prvků, například institut aktivního zemědělce, který má zabránit tomu, aby dotace pobírali také ti, kdo nic nepěstují či nechovají.

Dalším tématem plzeňského fóra je ochrana spotřebitele a bezpečnost potravin. Veřejnost o tom bude moci diskutovat v pátek 7. října od 10:00. "Souběžně s anketou mezi zemědělci jsme oslovili také zhruba tisícovku obyvatel Plzeňského kraje a ptali jsme se na jejich zájem o biopotraviny, geneticky upravené potraviny a (na to), zda dávají přednost českým výrobkům," řekl Novák. Debaty se zúčastní například ředitel krajské veterinární správy Richard Bílý, šéf České obchodní inspekce v Plzni Milan Javorský či europoslanci Hynek Fajmon (ODS) a Poc. S výsledky ankety se může veřejnost seznámit v sobotu 8. října na tradičních farmářských trzích, dodal Novák.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:01