Agris.cz - agrární portál

Světové ceny potravin v září klesly o dvě procenta

6. 10. 2011 | Finance.cz

Světové ceny potravin v září zrychlily pokles a proti srpnu se snížily o dvě procenta. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v dnešní zprávě předpověděla, že ceny budou v příštích měsících díky zvýšené produkci a slabší poptávce dál klesat.

Index cen potravin FAO klesl minulý měsíc o 4,5 bodu na 225 bodů vlivem zlevnění obilnin, cukru a olejnin. Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

V únoru index FAO vystoupil na rekordní maximum 238 bodů, což vyvolalo obavy z růstu světové inflace a vzniku další potravinové krize, která zasáhla rozvojový svět už v roce 2008. Na jaře se však ceny stabilizovaly a v posledních měsících klesají spolu s propady na trzích ostatních komodit. Trhy obilnin zasáhl minulý měsíc silný výprodej, který srazil například klíčovou termínovou cenu americké kukuřice o 23 procent. Investoři na trzích se obávají útlumu globální ekonomiky, který by přinesl oslabení poptávky.

"Ceny zůstanou pravděpodobně po nějakou dobu pod tlakem," řekl agentuře Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Dodal však, že trhy potravinářských komodit budou dál podléhat silnému kolísání.


Zdroj: Finance.cz, 6. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:37