Agris.cz - agrární portál

Potraviny v Česku přes pokles cen ve světě zřejmě nezlevní

10. 10. 2011 | ČTK

V příštích měsících nelze v Česku podle potravinářů očekávat zlevnění potravin, přestože ve čtvrtek zveřejněný výhled Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) předpovídá v blízké budoucnosti pokles cen na světových trzích. Snížení v tuzemsku znemožní zejména plánovaný lednový růst sazby daně z přidané hodnoty u potravin, upozornili. Někteří analytici sice snižování cen jídla připouštějí, nemělo by však rozhodně být výrazné.

"Ceny potravin se budou vždy odvíjet od cen vstupů a cen surovin. Vzhledem k tomu, že od ledna dojde ke zvýšení DPH, zvýší se logicky i ceny surovin," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. "Za těchto okolností pak o udržení či dokonce snižování cen lze hovořit jen velmi těžko," podotkla. Dolní sazba DPH se má od počátku příštího roku zvýšit z nynějších deseti na 14 procent.

Analytik GE Money Bank Petr Gapko naproti tomu poznamenal, že nárůst cen v důsledku zvýšení DPH bude pouze jednorázový a po čase vymizí. V důsledku dobré letošní úrody obilí očekává Gapko pokles jeho cen nejen v zahraničí, ale také v Česku. Snižovat by se podle něj měly rovněž ceny masa.

"V ČR neočekáváme v nejbližší době žádný výrazný pokles maloobchodních cen potravin," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Světová produkce některých komodit bude sice o něco vyšší, než se očekávalo, zásoby potravin jsou však na mnoha místech světa stále velmi nízké a jsou nejnižší za několik let, doplnil.

Podle Večeřové již dnes obchodní řetězce na potravináře tlačí, aby zlevnili dodávky svých produktů zhruba o pět procent, a obchodníci tak v rámci konkurenčního boje udrželi ceny na nynější úrovni. "Vzhledem k tomu, že již dnes je manévrovací prostor u ceny výrobců téměř nulový, není možné tento požadavek akceptovat bez výrazné změny kvality dodávaných výrobků," uvedla.

Světové ceny potravin v září zrychlily pokles a proti srpnu se snížily o dvě procenta. FAO zároveň zvýšila odhad produkce obilovin na letošní rok proti zářijové předpovědi o tři miliony tun na 2,31 miliardy tun. Díky zvýšené úrodě v Evropě a Asii by se měla globální produkce pšenice zvýšit o 4,6 procenta na 685,2 milionu tun. U rýže čeká FAO nárůst produkce o tři procenta a u hrubozrnných obilnin o 2,1 procenta. Světové zásoby obilnin však zůstanou podle FAO letos a příští rok napjaté. Čeští výrobci potravin se kvůli růstu DPH obávají dalšího odklonu nakupujících směrem k levným, zejména dovozovým potravinám. Lidé prý zároveň začnou potraviny nakupovat v příhraničních oblastech sousedních států. Sazba DPH u potravin má podle plánu vlády vzrůst znovu v roce 2013 na 17,5 procenta.


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:28