Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 10.10. 2011

11. 10. 2011 | Agris

Ministr se účastní zasedání Rady ministrů v Lucemburku

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa vede delegaci České republiky, která se dnes účastní 3118. zasedání Rady EU ve formaci ministrů životního prostředí v Lucemburku. Rada má na programu přípravu 17. Zasedání Konference smluvních stran, rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 7. Zasedání smluvních stran Kjótského protokolu.

Nový přílepek zákona daruje ornou půdu pro průmyslové haly zdarma

Ekologické organizace kritizují přílepek, který by umožnil zdarma zabírat pole a volnou krajinu pro výstavbu hal v průmyslových zónách. Nenápadná vsuvka, kterou podporují někteří poslanci, je součástí takzvaného komplexního pozměňovacího návrhu k zákonu o podporovaných zdrojích energie. Hlasovat se o ní má na konci října. Na straně 42 obsáhlého pozměňovacího návrhu je na první pohled nenápadný odstavec, odkazující ke změně zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Podle ekologů však ovlivní dvě třetiny případů záborů půdy. Přílepek totiž umožňuje, aby bylo výhodnější zabírat pole pro výstavbu hal v průmyslových zónách, které vyrůstají na okrajích měst. Developeři by nově nemuseli vůbec platit za zábor orné půdy.

Potraviny v Česku přes pokles cen ve světě zřejmě nezlevní

V příštích měsících nelze v Česku podle potravinářů očekávat zlevnění potravin, přestože ve čtvrtek zveřejněný výhled Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) předpovídá v blízké budoucnosti pokles cen na světových trzích. Snížení v tuzemsku znemožní zejména plánovaný lednový růst sazby daně z přidané hodnoty u potravin, upozornili. Někteří analytici sice snižování cen jídla připouštějí, nemělo by však rozhodně být výrazné. "Ceny potravin se budou vždy odvíjet od cen vstupů a cen surovin. Vzhledem k tomu, že od ledna dojde ke zvýšení DPH, zvýší se logicky i ceny surovin," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. "Za těchto okolností pak o udržení či dokonce snižování cen lze hovořit jen velmi těžko," podotkla.

V Přelouči se diskutovalo o možnostech spolupráce mezi ČR a SR v oblasti LEADER

Strategický dokument Národní sítě Místních akčních skupin (NS MAS) České republiky k budoucnosti metody LEADER po roce 2014 byl představen v rámci neformálního jednání 8. října v Přelouči. Účastníci setkání, kterého se společně se zástupci venkova zúčastnil i náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, státní tajemník slovenského ministra zemědělství a rozvoje venkova Gabriel Csicsai a předseda Národní sítě MAS ČR František Winter, prodiskutovali rovněž možnosti spolupráce MAS ČR a SR za podpory národních sítí pro rozvoj venkova. Seznámili se také s příklady dobré praxe při administraci projektů metodou LEADER.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 11. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:12