Agris.cz - agrární portál

FAO: Ceny potravin budou dál kolísat, možná se ještě zvýší

11. 10. 2011 | ČTK

Ceny základních potravin budou zřejmě dál silně kolísat a je možné, že se ještě zvýší. Předpovídá to výroční zpráva, kterou vypracovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Světový program pro výživu (WFP) a vůbec poprvé i Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD). Na rozkolísané ceny a jejich případný další růst podle nich nejvíce doplatí chudí farmáři a spotřebitelé v Africe.

Všechny tři zmíněné organizace fungují pod hlavičkou OSN. Ve své zprávě o nedostatku potravin ve světě vyzývají vlády, aby splnily předchozí sliby a začaly sdílet informace o prognózách vývoje zemědělství a stavu zásob potravin. Pomohou tak prý předcházet nadměrným cenovým výkyvům, které jsou příčinou nepokojů.

K základním potravinám se řadí rýže, pšenice, cukr, olejniny, mléčné výrobky a maso. Prudké výkyvy cen potravin a jejich zdražování se staly v letech 2006 až 2008 hlavní příčinou protestů v řadě chudých zemí. V Africe se za tu dobu zhruba o osm procent zvýšil počet podvyživených.

Zmíněné potravinové organizace zároveň požadují, aby se zvýšil objem dlouhodobých investic do zemědělství v chudých zemích. To je nezbytné k tomu, aby tamní farmáři mohli zvýšit produkci a podílet se na uspokojování rostoucí poptávky po potravinách. Tyto země potom budou prý i lépe zvládat potravinové krize.


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:55