Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11.10. 2011

12. 10. 2011 | Agris

EK představí reformu zemědělské politiky,jde o peníze pro farmáře

Evropská komise ve středu zveřejní s napětím očekávané návrhy reformy společné zemědělské politiky Evropské unie. Jejím prostřednictvím se farmářům včetně těch českých rozdělují z unijních peněz velké sumy peněz. Kritici ale upozorňují na výrazné rozdíly v sumách, které farmáři v různých zemích dostávají. I tím se reformy budou zabývat. Podle jedné z pracovních verzí návrhů, které má ČTK k dispozici, by ČR měla v letech 2014 až 2020 získat na přímých platbách pro své zemědělce ročně zhruba 890 až 892 milionů eur. To je o něco méně než plánovaných zhruba 910 milionů eur pro příští rok.

Bendl možná zruší tendr na lesní práce v Lesích ČR

Nově jmenovaný ministr zemědělství Petr Bendl řekl Právu, že nechá prověřit nedávno skončený a kritizovaný tendr Lesů ČR na lesní práce a prodej dřeva, ve kterém podle zatím neoficiálních informací zvítězila společnost Less&Forest. Bendl zmínil i možnost zrušení soutěže. „Tendr v Lesích České republiky je určitě tendr, kterému budu věnovat pozornost, je to tendr, který byl vlastně ukončen, vypsán, proběhlo výběrové řízení, byly otevřeny obálky. Já už přicházím v podstatě k hotové věci,“ řekl Bendl Právu.

Státní lesy - válka o dřevo a miliardy

Ještě před třemi lety byly Lesy České republiky známé především skandály kolem neprůhledných výběrových řízení a střídáním ředitelů jako na běžícím pásu. Poslední dva roky plní stránky novin především jejich rekordní zisky. Právě boj o to, kdo bude mít kontrolu nad dřevěnými miliardami, byl zřejmě jedním z důvodů odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy. Sedm ředitelů za posledních osm let, podivné zakázky na nákup zboží a služeb, podezřelé vazby na politiky ODS a ČSSD a ještě podivnější hospodaření s tím, co firmu živí, tedy s lesy a vytěženým dřevem. Tak by mohla vypadat stručná vizitka státního podniku Lesy České republiky.

FAO: Ceny potravin budou dál kolísat, možná se ještě zvýší

Ceny základních potravin budou zřejmě dál silně kolísat a je možné, že se ještě zvýší. Předpovídá to výroční zpráva, kterou vypracovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Světový program pro výživu (WFP) a vůbec poprvé i Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD). Na rozkolísané ceny a jejich případný další růst podle nich nejvíce doplatí chudí farmáři a spotřebitelé v Africe. Všechny tři zmíněné organizace fungují pod hlavičkou OSN. Ve své zprávě o nedostatku potravin ve světě vyzývají vlády, aby splnily předchozí sliby a začaly sdílet informace o prognózách vývoje zemědělství a stavu zásob potravin. Pomohou tak prý předcházet nadměrným cenovým výkyvům, které jsou příčinou nepokojů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 12. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:43