Agris.cz - agrární portál

Ceny cukru loni klesaly, cukrovary ho vyrobily 460 tisíc tun

12. 10. 2011 | tyden.cz

Tuzemské cukrovary v uplynulé sezoně vyrobily 459 tisíc tun bílého cukru, meziročně o čtyři procenta méně. Vyplývá to z materiálů ministerstva zemědělství (MZe). Dále klesala cena průmyslových výrobců cukru, která se meziročně rekordně snížila o dvě koruny na 13,09 Kč za kilogram.

Na cukr bylo v Česku v hospodářském roce 2010/2011 zpracováno celkem 2,9 milionu tun řepy s cukernatostí 16,65 procenta, z níž bylo vyrobeno takřka 433 tisíc tun cukru. Dalších 26 tisíc tun bylo v rámci smlouvy o dílo vyrobeno v zahraničí z řepy vypěstované ve Francii. Během řepné kampaně bylo vyrobeno také 88 500 tun melasy užívané nejčastěji k výrobě kvasného lihu.

Cena řepy u zemědělských výrobců loni dosáhla v průměru 695 korun za tunu, což bylo meziročně o 77 korun méně. Pokles ceny pokračoval v důsledku snižování minimální ceny řepy stanovené reformou cukerního trhu v EU. Jako kompenzace za sníženou cenu komodity byla českým pěstitelům loni přiznána dotace ve výši 44,2 milionu eur.

Z Česka bylo v uplynulém období vyvezeno 213 tisíc tun cukru za více než 2,5 miliardy korun, dovozy dosáhly 89 tisíc tun, jejich finanční hodnota mírně přesáhla 1,2 miliardy korun.

Česko kdysi bylo cukrovkářská velmoc...

Pro letošní sklizeň pěstitelé cukrovkou osázeli více než 58 tisíc hektarů. Přestože v posledních letech osevní plochy cukrové řepy opět mírně rostou, z dlouhodobého hlediska je patrný výrazný ústup dříve tradiční plodiny z českých polí. Například ve 20. letech minulého století, kdy byly české země cukrovarnickou velmocí, se v zemi řepa pěstovala takřka na 250 tisících hektarů.

Evropská unie omezuje produkci některých subvencovaných komodit, jako je například právě cukr, stanovováním kvót. Pokud se někde vyrobí cukru víc, nelze jej prodat jako potravinu, jen nabídnout jako chemikálii nebo ke zpracování při výrobě bioetanolu.

V důsledku nedávné reformy cukerního pořádku EU přišla Česká republika takřka o čtvrtinu cukerné kvóty. Úměrně s tím se snížila výroba cukru i pěstební plocha řepy v zemi. Základem reformy cukerního pořádku EU byl pokles zaručených cen cukru v EU během čtyř let do roku 2010 skoro o 40 procent a obdobné výrazné zlevnění cukrovky. To mělo vést k odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu. Produkce cukru v unii měla během čtyř let klesnout asi o 25 procent, tedy asi o šest milionů tun.


Zdroj: tyden.cz, 12. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:04