Agris.cz - agrární portál

Produkce chleba v ČR loni klesla o šest procent,Češi na něm šetří

13. 10. 2011 | ČTK

Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o šest procent na 289.000 tun. Češi v posledních letech na chlebu kvůli krizi šetří. Stále více před chlebem upřednostňují jiné pečivo, přibývá také uživatelů domácích pekáren, kteří si doma chléb pečou sami. U příležitosti oslavy Světového dne chleba to dnes uvedl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů.

Obyvatel Česka tak v průměru ročně utratí za chleba kolem 1000 korun. "V zemi, kde se ročně vydá za hazard 128 miliard, další miliardy za alkohol a cigarety, by neměl být problém připlatit si za kvalitní chléb, který čeští pekaří umí vyrobit," uvedl svaz.

Podle nedávného průzkumu svazu je v současnosti osm z deseti tuzemských pekáren i přes nedávné zvýšení cen pečiva ztrátových. Ty podle svazu ničí především růst většiny vstupních nákladů a dovoz mražených polotovarů dopékaných v obchodních řetězcích, které vytlačují z nabídky obchodů čerstvé produkty místních pekařů. Firmy v důsledku toho nejsou schopny investovat do svého rozvoje ani zvyšovat mzdy svých zaměstnanců alespoň o inflaci.

Světový den chleba se dnes v ČR slavil potřetí v historii, v zahraničí má však mnohaletou tradici. Svátek na 16. říjen vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. Nejrůznějším způsobem se slaví v řadě zemí světa.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:34