Agris.cz - agrární portál

ÚOHS bude podrobněji zkoumat jednu z posledních akvizic Agrofertu

17. 10. 2011 | ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude (ÚOHS) podrobněji zkoumat jednu z posledních akvizic Agrofertu podnikatele Andreje Babiše. Babiš chce ovládnout Loredenu Corporation a jejím prostřednictvím Agropodnik Domažlice. Úřadu akvizici oznámil koncem srpna, zatím souhlas úřadu nemá. ÚOHS navíc prodloužil lhůtu pro vydání rozhodnutí na pětiměsíční, potvrdil dnes ČTK úřad bez bližších podrobností.

V pětiměsíční lhůtě posuzuje ÚOHS fúze pouze ojediněle. Letos v delší lhůtě řeší pouze vznik Českého Aeroholdingu, řízení ÚOHS zahájil v květnu. V minulých letech ÚOHS v pětiměsíční lhůtě povolil například s podmínkami spojení Agrofertu s konkurenčním Agropolem.

Řízení o fúzi Agrofertu s Loredenou se týká produkce a prodeje obilovin a olejnin, prodeje jatečných prasat a jatečného skotu, prodeje syrového kravského mléka, prodeje pohonných hmot a prodeje minerálních hnojiv.

Domažlický agropodnik vznikl v roce 1992. Podle svého webu náleží do skupiny společnosti DRUID a.s. Má kolem stovky stálých zaměstnanců a obrat společnosti se pohybuje mezi 1,5 a dvěma miliardami korun.

Agrofert patří k firmám, se kterými vede antimonopolní úřad v oblasti povolování spojení správní řízení nejčastěji. Jen letos firmě povolil několik akvizic. Tři se týkaly masného průmyslu. Skupina dostala souhlas také s převzetím AGRO Jevišovice a vstupem do oblasti lesnictví. Firmě ÚOHS povolil i nákup osmi zemědělských firem z Hodonínska nebo převzetí Mlékárny Hlinsko.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. V akvizicích pokračuje. Na ÚOHS nyní leží návrh na převzetí pekárenské jedničky United Bakeries a nákup lesnické společnosti Uniles.


Zdroj: ČTK, 17. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 00:58