Agris.cz - agrární portál

Produkce medu bude letos vyšší než loni, cena mírně vzrostla

18. 10. 2011 | ČTK

Produkce medu v Česku bude letos vyšší než v loňském roce, kdy dosáhla 7455 tun, řekl dnes ČTK místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Zřejmě ale podle něj nepůjde o rekordní produkci. Ceny medu od loňska mírně vzrostly. V průměru se pohybují mírně nad hranicí 130 korun za kilogram.

Kromě nárůstu počtu včelstev napomohlo očekávanému zvýšení úrody medu také proti loňsku příznivější počasí. Více medu než loni z tohoto důvodu vyprodukovaly především včely na Moravě, naopak v Čechách byla letos produkce slabší než před rokem. V letošní produkci by podle Peroutky měl převážit světlý nektarový med nad tmavým medovicovým medem. Skutečná čísla o letošní produkci by měl svaz mít k dispozici na přelomu roku.

V letošním roce nadále pokračoval růst počtu včelstev z posledních let. "Můžeme říci, že budeme mít minimálně 564.000 včelstev. Téměř o 40.000 nám ty stavy letos narostly," uvedl Peroutka. Již loni počet včelstev překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která domácí chovy včel v roce 2008 zdecimovala. V minulosti však čeští včelaři chovali až 800.000 včelstev.

Cena medu od loňska mírně vzrostla. "Když porovnám loňský a letošní rok, tak se spotřebitelská cena zvýšila zhruba o čtyři procenta," sdělil ČTK Peroutka. Podle statistik tak v současnosti stojí kilogram medu v Česku v průměru zhruba 133 korun. Dlouhodobě platí, že tmavé medy bývají zpravidla dražší než světlé.

Většina v Česku vyprodukovaného medu prodávají včelaři přímo ze dvora zákazníkům. V obchodních řetězcích naopak dlouhodobě převažují dovážené medové směsi. Podle Peroutky jsou čeští včelaři schopni plně pokrýt tuzemskou poptávku po medu. "K nám by se nemusel med vůbec, co se týče jeho spotřeby, dovážet. Na rozdíl od jiných zemí Evropské unie, které nedokážou svou spotřebu pokrýt," podotkl Peroutka.

Spotřeba medu v Česku se řadu let pohybuje kolem půl kilogramu na osobu. Poptávka po něm však v poslední době mírně roste.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:16