Agris.cz - agrární portál

Bedýnky zeleniny na Plzeňsku poptávají hlavně rodiny s dětmi

18. 10. 2011 | ČTK

Obrovský zájem o farmářské trhy, které už fungují téměř ve všech větších městech Plzeňského kraje, vyvolal mezi lidmi i poptávku po dovozu zeleniny a ovoce "na míru". Zejména rodiny s malými dětmi z Plzně a okolí se stávají zákazníky Farmářského obchodu v Plzni a objednávají takzvané bedýnky, jež obchod nabízí nově od konce září. Tento způsob prodeje už dříve zavedlo více pěstitelů i obchodníků v kraji, někteří z nich s ním ale skončili, zejména kvůli cenám dopravy, zjistila ČTK.

"Bedýnky jsme poprvé vydávali 30. září, zatím to má úspěch, počet odběratelů se zvyšuje. Začínali jsme se dvaceti, nyní jsme na dvojnásobku, zvládli bychom jich až 150, rezerva tedy je," uvedl Tomáš Popp, jednatel obchodu a současně koordinátor farmářských trhů v centru Plzně.

Obchod nabízí bedýnky se zeleninou a malým množstvím ovoce ve dvou velikostech, velkou desetikilovou a malou pětikilovou. Podle Poppa je zájem hlavně o ty malé, za které zákazník zaplatí 150 korun. O 100 korun více dají lidé za desetikilovou. Obchod zboží nerozváží, zájemci si v něm bedýnky sami vyzvedávají, odebírat je mohou pravidelně i občas. "Zatím mají zájem dost často rodiny s dětmi, které chtějí zeleninu s prověřeným původem," dodal jednatel. V případě většího zájmu zváží plzeňský obchod nabídku rozvozu.

Právě náklady na rozvoz byly nejčastěji důvodem, proč někteří pěstitelé a obchodníci v regionu s "bedýnkovou službou" skončili. "Vozili jsme to z Prahy, ale neujalo se. Přestali jsme letos o prázdninách zhruba po půl roce, protože už to dál nešlo, náklady na dopravu jsme táhli ze svého," uvedl například regionální zástupce projektu Freshbedýnky Pavel Týbl. Firma měla v Plzni v průměru mezi 15 až 20 odběrateli. "V Praze projekt funguje na denních dodávkách, tady pro Plzeň jsme to nabízeli jedenkrát za 14 dnů, týden předem se muselo zamluvit, možná právě v tom byl problém," uvedl. Připustil také, že i cena 370 korun za pět kilo zeleniny se mohla lidem zdát vysoká. "Dodávali jsme výhradně od certifikovaných pěstitelů bio. Nyní čekáme, zda se trh oživí," dodal.

Bedýnky nabízelo také družstvo v Útušicích u Plzně, i jejich projekt s názvem Zdravá Plzeň skončil. "Samotná zelenina nebyla ani tak drahá, ale když se promítla do ceny doprava, nešlo to," uvedla Magdalena Strnádková, jež projekt organizovala.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:58