Agris.cz - agrární portál

Export biopotravin v Peru roste

19. 10. 2011 | bio-info.cz

Podle Peruánské exportní agentury vzrostl za první letošní půlrok vývoz biopotravin z této jihoamerické země o 50 procent oproti stejnému období vloni.

V prvních šesti měsících letošního roku dosáhl vývoz biopotravin celkem 45,8 milionů EUR. Největších objemů ve vývozu dosahuje quinoa (merlík), mango, kakao, káva a banány. Největší růst exportu zaznamenala biokáva, meziročně se objem vývozu zvýšil o 152 procent.Peruánská biokáva se vyváží hlavně do Mexika, Nizozemí, Velké Británie, USA a Německa. Biokakao zase míří především do Velké Británie, Austrálie, Kanady, Itálie a USA. Jeho vývoz meziročně vzrostl o 57 procent. Peru je jednou z mnoha latinskoamerických zemí, jejichž produkce biopotravin je zaměřena především na vývoz. Mnohé tamní vlády podporují zemědělce k přechodu na ekologický způsob hospodaření nejen kvůli výhodám pro životní prostředí, ale také kvůli tomu, že jejich vývoz generuje tvrdou měnu. Biopotraviny jsou vládami vnímány jako způsob snižování dopadů zemědělství na krajinu a životní prostředí a zároveň jako prostředek růstu zemědělských vývozů.


Zdroj: bio-info.cz, 19. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:56