Agris.cz - agrární portál

Více železa pro telata

20. 10. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Přibližně 60 % telat je v průběhu prvních několika týdnů života nedostatečně zásobováno železem, jak doložily výsledky vědecké studie z univerzity v německém Gießenu.

Železo je esenciální složkou pro tvorbu krevního barviva – hemoglobinu. Při karenci dochází k anémii, oslabení imunity a snížení průměrných přírůstků.

Pro dostečné zásobování potřebují telata doplňkovou dávku železa, což potvrdily výsledky pokusu provedeného ve Výzkumném a vzdělávacím ústavu Hofgut v Neumühle. Bylo ověřováno, zda je organismus telat krmených ad libitum plnotučným mlékem dostatečně zásobován železem. Po čtyřech týdnech prokázaly výsledky rozborů krve u čtyř z pěti telat nedostatek železa, ačkoliv všechna telata dostala rutinně podávanou dávku železa. U dvou telat nestačila vyrovnat deficit tohoto mikroprvku ani jeho druhá dávka. Pouze jedno tele s nejvyšším příjmem mléčného nápoje mělo zajištěno dostatečný příjem železa.

V běžné chovatelské praxi může být dodatečná dávka železa podávána telatům ve formě doplňku Fe do plnotučného mléka, injekce nebo přídavku železitého preparátu do mleziva. U mléčných krmných náhražek je nutné dát pozor na to, aby MKN obsahovala minimálně 100 mg Fe na kg, jen tak je možné zajistit dostatečné zásobování nezralého organismu telat železem.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 20. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:08