Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 19.10. 2011

20. 10. 2011 | Agris

O palivové dřevo je zájem, proto stále zdražuje

Pevná paliva vychází oproti plynu nebo elektřině levněji, ale mají své nevýhody. Topná sezona začala a stále více lidí používá k vytápění svých domů a bytů dřevo. Prodejci zatím mají palivového dříví dostatek, jeho ceny ale rostou. Nárůst zájmu potvrzuje jednatel firmy Krbové a palivové dříví, s.r.o., Miloslav Beran. „Lidé palivové dříví kupují. Na jihu Čech je ale obvyklé topit spíše dřevem z jehličnatých stromů. Jeho ceny však prudce narostly, protože se vykupuje na štěpkování,“ uvedl. Prodejce proto zákazníkům doporučuje topit dřevem z listnatých stromů, jako je buk nebo dub. „Tvrdé dřevo je kvalitnější, má větší výhřevnost a při spalování nezanáší kotle a komíny,“ vysvětluje Miloslav Beran.

Senát asi schválí přesun 1,1 mld. Kč pro MZe na národní dotace

Senát podle očekávání zřejmě schválí vládní novelu o zvýšení letošního rozpočtu ministerstva zemědělství o 1,1 miliardy korun. Peníze, které má dostat přesunem z Pozemkového fondu, mají posílit národní dotační zdroje. Novelu dnes doporučil schválit senátní výbor pro územní rozvoj a životní prostředí. Novela původně počítala s tím, že by na národní dotační zdroje bylo použito pouze 540 milionů korun; zbývajících 560 milionů korun mělo směřovat na Program rozvoje venkova. Sněmovní zemědělský výbor ale doporučil dát na dotace celou částku, neboť příští rok zřejmě bude na spolufinancování Programu rozvoje venkova dost peněz přímo ve státním rozpočtu. Novelu podpořila i opozice ve sněmovně.

Reforma SZP: Zastropování dotací se českých farem prakticky nedotkne

Návrh Evropské komise, který po roce 2013 počítá s krácením přímých plateb pro velké farmy, se českých zemědělců prakticky nedotkne. Zastropování dotací by se podle odborníků mělo v České republice týkat pouze několika málo velkých podniků. Zavedení stropů pro velké farmy, proti němuž Česká republika od vydání prvního návrhu k reformě společné zemědělské politiky v Bruselu vytrvale bojovala (viz např. EurActiv 18.3.2011), čeští zemědělci prakticky nezaznamenají. A to ani přesto, že se Česko z historických důvodů počítá mezi země s největšími farmami. EurActivu to potvrdily zdroje z Evropské komise i domácí odborníci.

Na plodinové burze se méně obchoduje; zdražil krmný ječmen

Na Plodinové burze v Brně se méně obchoduje. Vzrostl zájem o potravinářskou pšenici a ječmen krmný, který zdražil o osm procent v případě, že dopravu platí kupující. Aktuálně stojí 3788 korun za tunu. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila plodinová burza. Naopak klesají ceny kukuřice, a to až o 202 korun za tunu, a řepky olejné, až o 346 korun za tunu. "Registrujeme stálý zájem o pravidelné měsíční dodávky krmné pšenice v množství 1000 tun a kukuřice v množství 500 tun. Mimo tuto poptávku byla registrována poptávka po kukuřici v množství 1000 tun za cenu 3500 korun v paritě FCA," uvedl generální sekretář plodinové burzy Karel Zezula.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 20. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 18:25