Agris.cz - agrární portál

Praha se bojí znevýhodnění českých producentů vajec v EU

20. 10. 2011 | ČTK

Evropská komise dnes pohrozila právními kroky státům Evropské unie, které nesplní normy týkající se klecí pro nosnice. Po tvrdém zásahu Bruselu vůči takovým zemím volá i Česko. Podle něj totiž českým chovatelům hrozí znevýhodnění proti konkurenci.

"Náklady spojené s povinností, které vyvolává ta směrnice, zdražují cenu vajec a u ostatních by tak nebylo a ten dovoz by likvidoval našeho drůbežáře," podotkl ministr zemědělství Petr Bendl.

Problém souvisí s pravidly, na nichž se unie dohodla již v roce 1999, přičemž norma začne platit od počátku roku. Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což pro ně ale znamenalo jisté investice.

Jenže zemědělci v několika státech unie termín s velkou pravděpodobností nestihnou. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko či sousední Polsko.

Země, jejichž farmáři k tomu zatím nepřistoupili, po komisi chtěly, aby jim dala výjimku. Jenže právě to se Čechům, Britům a dalším nelíbilo. Komise pak řekla, že s žádnou takovou výjimkou nepočítá. Naopak pohrozila tím, že proti nim spustí právní kroky. Jenže tyto procedury v unii jsou občas poměrně zdlouhavé.

"Riziko narušení trhu je reálné," připustila komise, s níž o problému dnes jednali v Lucemburku ministři zemědělství zemí EU. Podkopalo by to podle ní investice i důvěru spotřebitelů a je to nepřijatelné.

Češi i některé další země kvůli tomu požadují, aby se v EU zvážil i zákaz vyvážet vajíčka do jiných zemí bloku vejce z těch farem, které nesplňují normy týkající se třeba velikosti a kvality klecí. Zda budou tyto výzvy vyslyšeny, ale zatím není jasné. "My chceme od komise, aby se k tomuto problému postavila čelem," řekl Bendl. "(Chceme, ať) vyzve země k tomu, aby urychleně napravily to, co napravit mají, a využila případně sankcí," doplnil.


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:00