Agris.cz - agrární portál

Rybáři skončili výlov 2. největšího rybníku, vylovili 300 tun ryb

21. 10. 2011 | ČTK

Zhruba 300 tun ryb vylovili během čtyřdenního výlovu rybáři z Horusického rybníku na Táborsku, se 438 hektary druhého největšího rybníku v Česku. Výnos je srovnatelný s předchozími roky. Z vylovených ryb tvoří 90 procent kapři, řekl dnes ČTK ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha. Jaká bude cena kaprů na Vánoce, zatím rybářství neví. Jasno má být koncem října po výlovu velkých rybníků, uvedl.

"Horusický rybník patří z hlediska výnosu mezi nejkvalitnější v naší oblasti," řekl Malecha. Kromě něj bývá pravidelně hodně ryb také v Bošileckém rybníku. Ten se bude lovit začátkem listopadu.

V pátek začne výlov čtvrtého největšího rybníku Dvořiště a potrvá do neděle. Rybník prý vykazuje horší produkci, Malecha z něj očekává výnos zhruba 200 tun ryb. Avšak jeho výlov bývá velmi atraktivní pro veřejnost, většinou přitahuje spoustu lidí. "A to byl také důvod, proč jsme termín výlovu směřovali na víkend," řekl Malecha.

Výlovy dvou nejatraktivnějších rybníků třeboňští rybáři po roce střídají. Tím druhým je Rožmberk, z něhož lovili v loňském roce. Při výlovu Dvořiště by měli rybáři přímo na hrázích prodávat kilogram kapra za 58 korun, výběr pak za 68 Kč. Dvořiště patří mezi nejstarší české rybníky. Jeho historie sáhá do poloviny 14. století. Rozloha Dvořiště činí 388 hektarů.

Rybáři letos nezaregistrovali žádné ztráty kvůli vlivům počasí. Většina jihočeských rybářství proto ceny kaprů na vánoční stůl nejspíše zvyšovat nebude. "Na to, abych však teď řekl, kolik bude stát kapr v období Vánoc, je stále ještě brzy," uvedl dnes Malecha.

Rybářství Třeboň, a.s., je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Ročně produkuje na 3200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich vyloví 2200 tun, převážně kaprů.


Zdroj: ČTK, 21. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:17