Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 21. – 23. 10. 2011

24. 10. 2011 | Agris

Zpomalující vývoz zlevnil bavlnu

Až na nejnižší ceny za poslední 2 měsíce klesla včera cena futures na bavlnu po zveřejnění reportu, který informoval o dalším snížení hodnoty vývozu této komodity ze strany USA. Byl to 3. týden v řadě, kdy klesal export této komodity. V týdnu končícím 13. říjnem klesl vývoz bavlny o 5,9% na 59 271 žoků. Již dříve vyšel odhad předpovídající nižší globální poptávku po bavlně. Prosincová bavlna včera na ICE Futures U.S. zakončila o 2,9% níže na 96,86 centech za váhovou libru.

Rybáři skončili výlov 2. největšího rybníku, vylovili 300 tun ryb

Zhruba 300 tun ryb vylovili během čtyřdenního výlovu rybáři z Horusického rybníku na Táborsku, se 438 hektary druhého největšího rybníku v Česku. Výnos je srovnatelný s předchozími roky. Z vylovených ryb tvoří 90 procent kapři, řekl dnes ČTK ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha. Jaká bude cena kaprů na Vánoce, zatím rybářství neví. Jasno má být koncem října po výlovu velkých rybníků, uvedl. "Horusický rybník patří z hlediska výnosu mezi nejkvalitnější v naší oblasti," řekl Malecha. Kromě něj bývá pravidelně hodně ryb také v Bošileckém rybníku. Ten se bude lovit začátkem listopadu.

Ministr Bendl: Reforma evropského zemědělství bude pro ČR úspěšná, když posílí české zemědělce

Budoucí podoba Společné zemědělské politiky (SZP) byla stěžejním bodem čtvrtečního zasedání ministrů zemědělství členských zemí Evropské unie, které se koná ve dnech 20. a 21. října v Lucemburku. Ministři tak mohli poprvé reagovat na legislativní návrhy, které Evropská komise (EK) zveřejnila 12. října. Obecně byly návrhy přijaty jako základ pro další diskusi. Většina členských států však upozornila na fakt, že navržená opatření plně nereflektují cíle, které od reformy SZP očekávají. Mezi ně patří zejména důraz na konkurenceschopnost a snížení administrativní zátěže. Tyto postoje prezentoval i ministr zemědělství Petr Bendl. „Z pohledu České republiky bude reforma SZP úspěšná pouze tehdy, pokud zásadně přispěje k posílení konkurenceschopnosti českých a potažmo evropských zemědělců a když omezí nadměrnou byrokracii, se kterou se při podnikání potýkají. Domnívám se, že z tohoto pohledu nás čeká ještě dlouhá cesta,“ řekl ve svém vystoupení ministr zemědělství Petr Bendl.

Potravinová pomoc chudým v EU: Ano, ale ne z rozpočtu SZP

Šest členských států včetně ČR včera zablokovalo obnovení potravinové pomoci nejchudším obyvatelům EU ve výši 500 milionů eur. Program se jim podařilo omezit o 3/4 s platností od 1. ledna 2012. Potravinová pomoc chudým se v současnosti řadí do rozpočtu Společné zemědělské politiky (SZP), což vyprovokovalo rozepře mezi jejími hlavními příjemci a státy blokační menšiny. Když byla pomoc v roce 1987 zavedena, počítala s navyšováním zásob potravin, aby zbylo na dotovaná jídla pro ty nejchudší. Potravinové zásoby se však od té doby ztenčily a většina pomoci se dnes pořizuje za tržní ceny. Největšími příjemci programu jsou tak v současnosti francouzští zemědělci. Německo a další státy proto tvrdí, že se jedná o skryté agrární dotace, které odmítají platit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 24. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:16