Agris.cz - agrární portál

Chovatelé krav jsou i přes růst cen mléka na hranici nákladů

24. 10. 2011 | ČTK

Ekonomická situace producentů mléka v České republice se po dvou letech od vrcholící mléčné krize, kdy někteří z nich na protest proti nízkým výkupním cenám vylévali mléko na pole, zlepšila. Za litr mléka dostávají v průměru 8,25 Kč, tedy o více než dvě koruny více než v roce 2009. Přesto se tato cena pohybuje na hranici nákladů výroby, řekl dnes ČTK tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

"Cena je pro nás teď určitě pozitivnější, cenové náklady ne všech chovatelů jsou však pod 8,20 Kč. Jsou ještě zemědělci, kteří nejsou schopni pokrýt své náklady," uvedl Pýcha. Doplnil, že podle oficiálních odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací se náklady na výrobu jednoho litru mléka pohybují kolem 8,50 Kč.

Zemědělci se podle Pýchy snaží výrobu intenzifikovat a některým se patrně podařilo výrobní náklady snížit pod uváděnou hranici. "Pravda je, že někteří, ti nejslabší chovatelé, museli skončit," podotkl. Přesný počet chovatelů, kteří kvůli ztrátovosti výroby museli chov zrušit, však Pýcha neuvedl.

"My máme jiný problém, jako potravináři; že naše výrobky nejsme schopni dostat za vyšší ceny na regály," posteskla si generální ředitelka druhé největší tuzemské mlékárny, olomoucké Olmy, Simona Sokolová. Zatímco výkupní ceny mléka v Česku a Německu jsou podle ní takřka totožné, například jogurt Florián z Olmy se v tuzemských supermarketech prodává za devět až deset korun. Srovnatelný výrobek v německých obchodech přitom podle ní stojí v přepočtu 14 až 15 korun. "Já si myslím, že kvalitou jsme více než srovnatelní se západními zeměmi, ale prostě nejsme schopni to tady protlačit," uvedla Sokolová. Výši spotřebitelských cen v Česku podle ní limituje také slabší kupní síla zdejších zákazníků.

V roce 2009 prudký propad výkupních cen mléka opakovaně vyhnal zemědělce do ulic v celé EU, včetně Česka. Koncem října 2009 farmáři na Vysočině, Zlínsku, Náchodsku či Blanensku rozlili na polích desítky tisíc litrů mléka na protest proti jeho nízkým výkupním cenám.

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, zatímco v roce 2008 se v Česku chovalo 569.000 krav, k letošnímu 1. dubnu to bylo o 17.000 méně.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:20