Agris.cz - agrární portál

Senát schválí zdražení zápisu do katastru i zemědělské novely

25. 10. 2011 | ČTK

Za zápis do katastru nemovitostí pravděpodobně lidé zaplatí od příštího roku dvojnásobek místo dosavadních 500 korun. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes doporučil schválit beze změn senátní zemědělský výbor. Jeho jednomyslnou podporu získaly také novely o ekologickém zemědělství a o převodu 1,1 miliardy korun z Pozemkového fondu na národní dotační zdroje. Senát bude předlohy schvalovat v nadcházejících dnech.

Zvýšení poplatku za zápis do katastru tvůrci novely zdůvodnili tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 v nezměněné výši, zatímco jinde v Evropě je ještě vyšší. Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně. Například předloni to bylo 596 milionů korun, z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru. Zvýšení tak má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně.

Miliardu na posílení národních dotačních zdrojů dostane do rozpočtu ministerstvo zemědělství. Národní dotační programy počítají mimo jiné s podporou chovu prasat a drůbeže, musí je ale ještě uznat Evropská komise. Přesunuté peníze by měly být využity také na programy odbahňování rybníků, příspěvek by mohli dostat také včelaři a osiváři. Část peněz by mohla jít i do nákazového fondu.

Novela zákona o ekologickém zemědělství má mimo jiné zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Návrh také ministerstvu zemědělství nově umožní ukládat kontrolním organizacím dohlížejícím nad ekofarmáři v případě zjištěných pochybení pokuty až do čtvrt milionu korun.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:15