Agris.cz - agrární portál

Krmné směsi jsou stále drahé

26. 10. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Především pro zemědělské podniky specializované na chov prasat byl uplynulý hospodářský rok díky vysokým cenám krmných směsí zátěžovou zkouškou.

Rekordní ceny krmných směsí mohou při průměrných cenách vepřového masa a mladých zvířat (v nejlepším případě) sotva umožňují dosáhnout v chovu prasat zisku. Produkce hovězího a drůbežího masa naopak může díky zajímavým výnosům přece jenom poskytnout odvětví živočišné výroby alespoň částečnou úlevu. Výkrmci prasat doufají od ukončení sklizně v pokles nákladů na krmení. Jak sdělila německá informační společnost AMI (Agrarmarkt Informations-GmbH), může skutečně v posledních měsících roku dojít k signifikantnímu poklesu cen německých krmných směsí. Ceny krmiv a tržby za maso ale ještě nebudou navzájem ladit ani v podzimních měsících letošního roku, zejména proto, že jsou ceny krmných směsí v dlouhodobém srovnání stále ještě vysoké.

Výrazný pokles cen surovin

Vyšší úroda pšenice a kukuřice na zrno v Evropské unii ale také permanentní pokles kurzů na komoditních burzách výrazně stlačuje ceny surovin. To by se mohlo v nadcházejících měsících také projevit na nižších prodejních cenách výrobců krmných směsí. Až klesne cena krmných směsí na dlouhodobou úroveň, budou se muset přidat i ceny komodit. Krmiva by měla až na další zůstat v chovu hospodářských zvířat výraznou nákladovou položkou.

Poptávka beze změn

Na poptávce po krmných směsích se ale v uplynulém hospodářském roku vysoké ceny výrazněji neprojevily. V tomto období (2010/2011) bylo v Německu vyrobeno rekordní množství - 22,6 mil. t - krmných směsí. Také zastoupení obilovin v recepturách krmných směsí se i přes jejich vysokou cenu s 10,4 mil. t znatelně zvýšilo. Nejvýznamněji stoupla přitom výroba krmných směsí pro prasata. Zástupci odvětví to odůvodnili vysokými cenami obilí, protože mnoho chovatelů prasat raději v poslední době prodává vlastní obilí za příznivých podmínek a nahrazuje ho nakoupenými krmnými směsemi.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 26. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:07