Agris.cz - agrární portál

Soud v Brně zrušil pokutu od SZPI pro firmu LIHO-Blanice

26. 10. 2011 | ČTK

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 200.000 korun pro výrobce lihovin LIHO - Blanice, kterou firmě uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Případ vrátil SZPI k dalšímu řízení. ČTK to zjistila na stránkách soudu. Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila inspekce firmě dala pokutu za souběh několika deliktů včetně uvádění zdraví škodlivých lihovin na trh. Přesný důvod svého rozhodnutí soud nezveřejnil.

Inspekce kontrolovala podle webových stránek instituce výrobu konzumního lihu a lihovin ve firmě LIHO Blanice v roce 2008. Výrobu tehdy zakázala poté, co laboratorní analýzy údajně u několika vzorků z produkce této společnosti prokázaly nadlimitní množství nebezpečného metanolu. SZPI tehdy zakázala i prodej veškerých lihovin, které byly v době kontroly na skladě společnosti.

"Krajský soud potvrdil přístup SZPI, co se týče hmotněprávní stránky, nicméně dospěl k jinému závěru v případě aplikace procesních pravidel v oblasti správního trestání, což bylo důvodem pro zrušení žalovaného rozhodnutí," řekl Spáčil.

Jaroslav Rosol z LIHO-Blanice dnes ČTK řekl, že firma žádné nebezpečné lihoviny nevyráběla a že inspektoři SZPI se chovali při kontrole jeho firmy neoprávněně.

Soud dále rozhodl, že SZPI musí žalobci jako náhradu řízení uhradit částku 12.260 korun.

LIHO-Blanice z Mladá Vožice v jižních Čechách se podle webových stránek firmy zabývá výrobou neutrálního potravinářského lihu, který se zpracovává k výrobě alkoholických nápojů. Část produkce výroby lihu firma zpracovává do vlastních výrobků včetně alkoholických nápojů.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:52