Agris.cz - agrární portál

Úroda zelí je kvalitní, ceny na trhu budou klesat

26. 10. 2011 | ČTK

Letošní úroda zelí je kvalitní. Pěstitelé předpokládají, že ceny na trhu budou klesat, urodilo se totiž v celé Evropě. V Zemědělském podniku Malše, který patří k největším pěstitelům v Česku, sklizeň vrcholí. Hlávky zelí pěstují na 37 hektarech, letos se jich chystají sklidit a zpracovat 1000 tun, řekl ČTK šéf krouhárny a předseda sekce výrobců kysaného zelí Zelinářské unie Čech a Moravy Eduard Šebenda.

Přímo od zpracovatelské linky v Roudném si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvě nakrouhaných hlávek. Jihočeši jsou podle Šebendy staromilci, rádi si zelí podle tradičních rodinných receptů nakládají sami. Zelí je na jihu Čech především důležitou ingrediencí do zelňáků, tedy moučných placek se zelím.

Podnik Malše a.s. v Roudném patří k celkem osmnácti výrobcům v Česku. Má evropsky jedinečnou technologii k výrobě kysaného zelí. Hlávky začali krouhat 23. srpna, kysaného zelí z letošní úrody prodali už dvě třicetitunová sila. Hlavním odběratelem Roudenského zelí, jež má stoletou tradici, je spotřební družstvo Jednota. Většina ho zůstává v regionu. Asi 400 tun dodá podnik konzervárnám, zhruba 90 tun si koupí pekaři na zelňáky. Ve větším balení ho odebírají restaurace a jídelny.

Specifická chuť zelí od jednotlivých výrobců není podle Šebendy ovlivněna odrůdou zelí. Velcí výrobci totiž používají shodná osiva. Také agrotechnické postupy jsou kvůli normám téměř stejné. Liší se snad jen tím, že někde sázejí na pole sazenice, které se musejí zalévat, jinde je sejí, tak jako na Roudensku, kde po podvodních u řeky Malše přišli o zavlažovací zařízení. Na chuti se prý podílí především složení půdy a také počasí. Roudenská krouhárna má podle Šebendy od roku 1998 unikátní zpracovatelskou technologii.

Na posklizňové lince v nejvyšším patře zpracovatelské haly se odvrtají košťály, oberou se vnější listy hlávek zelí, a to pak putuje na krouhačku. Prosolená krouhanka provoněná kmínem padá rovnou o patro níž do obřích kvasných kádí. V nich se ale zelí nešlape, tak jako u ostatních zpracovatelů, stlačuje se jedním až čtyřmi závažími o hmotnosti 1,1 tuny.

Unikátnost tkví podle Šebendy v tom, že kvasný lák je ze sil přečerpáván, neodtéká do sběrných jímek jako jinde, a zelí je expedováno ve vlastním láku. Jinde ho doplňují zvlášť vyrobenou solankou.

Kilogram krouhaného zelí v Roudném prodávají za 12 korun, kysaného za deset.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:16