Agris.cz - agrární portál

Světový den výživy si odborníci na Ministerstvu zemědělství

26. 10. 2011 | MZe ČR

U příležitosti Světového dne výživy, který si Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) každoročně připomíná dne 16. října, se pod záštitou náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Juraje Chmiela, konal seminář k otázkám výživy v ČR i v rozvojovém světě. Odbor zahraničně obchodní spolupráce spolu s Výzkumným ústavem potravinářským Praha a Společností pro výživu navázali na každoroční tradici, jelikož pořádají tyto semináře už od roku 2004.

V průběhu semináře, organizovaného 19. října na Ministerstvu zemědělství, zazněly zajímavé prezentace k otázkám výživy v rozvojovém světě, např. o zabezpečení potravin v poválečných letech až do současnosti nebo o zkušenostech nevládní organizace Člověk v tísni s výživovými problémy v Etiopii. Další přednášky se orientovaly na výživu a strukturu potravinového zabezpečení spotřebitelů v České republice. Zajímavostí byla poslední přednáška o dětské obezitě.

Ve stejných dnech zorganizovala připomínku Světového dne výživy i Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v Římě, která měla jiné zaměření, a to na kolísající ceny potravin, které jsou jednou z příčin zvýšení hladu ve světě. Mottem akce bylo téma „Ceny potravin – z krize ke stabilitě“. Se zajímavou myšlenkou vystoupila zástupkyně Světového potravinového programu (WFP), která ženy a jejich úlohu v zabezpečení výživy označila za „tajnou zbraň proti hladu“. Akce v Římě se zúčastnil i náměstek Chmiel, který upozornil, že zemědělství v první řadě slouží k produkci potravin a že vše ostatní, včetně cíleně pěstovaných obnovitelných zdrojů energie, je až sekundární.

Proč právě 16. říjen je Světovým dnem výživy? Toho dne v roce 1945 bylo založeno FAO usilující o soustavný a trvalý rozvoj zemědělství, které je jedním ze základů dobře prosperujícího světa. Jako připomínka této události, se od roku 1981 v tento den slaví Světový den výživy. Je tradičně důležitý pro zviditelnění a připomenutí problému hladu a výživy ve světě a měl by také motivovat k novým impulsům a přístupům, výměně informací a novým kontaktům mezi odborníky, ale i povědomosti mezi laickou veřejností.

Radek Ležatka

ředitel Odboru komunikace MZe


Zdroj: MZe ČR, 26. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:15