Agris.cz - agrární portál

Pálenice vyrobí více alkoholu než loni, úroda oblastí byla různá

29. 10. 2011 | ČTK

České pěstitelské pálenice by měly letos, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, vyrobit více pálenky než loni. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů absolutního alkoholu, letos by to mělo být od pěti do 5,5 milionu litrů; půjde o průměrný rok, řekl ČTK prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner.

"Předloni byl velice dobrý rok (vyrobilo se 5,8 milionu litrů alkoholu), loňský rok byl špatný, ale letošek bude stoprocentně lepší. Je to ale otázka oblastí, což bylo letos výrazně markantní," uvedl. Někde nebyly žádné třešně, jinde ano, podobné to bylo se švestkami i s jablky, která opět kralují a budou mít podíl v pálenicích kolem 70 procent. Letošní kampaň bude uzavřena v březnu až dubnu 2012.

Počet pálenic se každoročně zvyšuje o 15 až 20. "Nyní jich je činných 486 a povolení byla vystavena zhruba 640 pálenicím," řekl Šitner. Zhruba 30 procent pálenic je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku, kde jich je asi 48. V Plzeňském kraji jejich počet stagnuje na desítce, což je podobně jako na Karlovarsku nejméně v zemi.

"Pálíme, ale je to hodně slabé. Vinou jednoho mrazivého dne na počátku května jsem si myslel, že to bude ještě horší. Někteří lidé ale vozí i 600 kilo ovoce. Více se urodilo ve vyšších polohách, zakrytých lesem, kde bylo tepleji," uvedl Richard

Schwarz z pěstitelské pálenice Sadů Schwarz na Rokycansku. Vlastní úrodu hodnotí jako historicky nejhorší, například jablek má ve srovnání s loňskem čtvrtinu. Na Rokycansku a severu Plzeňska zmrzly všechny třešně, málo je hrušek, švestek i jablek.

Naopak pro pálenice v Moravskoslezském kraji bude letošní sezona určitě lepší než loňská. "Trochu sice pomrzly švestky a třešně, ale vypadá to, že jablek a hrušek bude dostatek," řekl majitel Pálenice Radkov na Opavsku Jan Škorvan. Josef Ciasnocha z Palírny u zelené lípy ve Stonavě míní, že sezona bude lepší než loni, ale té předloňské zřejmě nedosáhne. Nejvíce se v oblasti vypalují jablka a švestky.

Sady Schwarz si už tři roky účtují 155 korun za litr padesátiprocentního destilátu, z čehož zhruba stokorunu odvedou státu na spotřební dani a DPH. Ovoce tam dovážejí pěstitelé ze vzdálenosti až 50 kilometrů, nejbližší další palírna je o 40 kilometrů dále v Nýřanech. "Zakládat další pálenici na Plzeňsku by byl nesmysl, nepřežil by ani jeden z nás," řekl Schwarz. Každý zahrádkář si může nechat vypálit z vlastního ovoce 60 litrů padesátiprocentního alkoholu, s nímž nesmí obchodovat.

Řada pálenic podle Šitnera nefunguje každoročně, také letos se všechny neotevřou. Některé mohou končit, protože se zpřísňují hygienické předpisy a více je kontroluje zemědělská a potravinářská inspekce. Navíc někteří mladí potomci moravských rodů už také pálit "kořalku" nechtějí.

Rozmach pálenic je dán tím, že po vstupu do EU mají oproti likérkám natrvalo 50procentní úlevu na spotřební dani. "Minipalírny" platí od loňského ledna 143 Kč za litr absolutního alkoholu. Výrobky jsou díky tomu pro lidi dostupnější, z alkoholu se odvede alespoň nějaká daň a hlavně je lihovina pod kontrolou, dodal Šitner.


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:23