Agris.cz - agrární portál

Předsedou Zemědělského svazu se stal jeho tajemník Martin Pýcha

27. 10. 2011 | ČTK

Předsedou Zemědělského svazu ČR byl dnes na tři roky zvolen jeho dosavadní tajemník Martin Pýcha (36). Rozhodla o tom celostátní konference ve Žďáru nad Sázavou. Dosavadní předseda Miroslav Jirovský, který vedl tuto druhou největší agrární organizaci v zemi 12 let, už nekandidoval.

Zemědělský svaz zastupuje hlavně zemědělské podniky. Jirovský byl na předsednickém postu čtyři volební období. Do vedení svazu se dostal už před 21 lety jako místopředseda. Jirovský zůstává členem výboru svazu. Zemědělství se bude věnovat i jako předseda představenstva firmy Pias Suchdol.

Pýcha má vysokoškolské zemědělské vzdělání. V Zemědělském svazu pracuje přes deset let. Za jednu ze svých priorit pro nejbližší období považuje větší propagaci svazu i celého zemědělství. "Aby zemědělství změnilo svůj obraz v očích veřejnosti, aby se nám podařilo přitáhnout mladé lidi do zemědělství a vyřešit generační obměnu, protože to je velký problém, který nás v nadcházejících letech čeká," řekl.

Dřív se ozývaly debaty o tom, zda by se Zemědělský svaz neměl spojit s větší Agrární komorou. Podle Pýchy by to nebylo správné. Obě organizace podle něj musí úzce spolupracovat, protože mají společné zájmy. Podle některých delegátů je Pýchovou nevýhodou to, že nemá zkušenosti z zemědělské prvovýroby. Ve volbě ale získal 491 z 535 možných hlasů.

Konference byla vyvrcholením jednání členů svazu v okresech, krajích i ve svazových orgánech. Kromě předsedy dnes byli zvoleni místopředsedové a dvanáctičlenná kontrolní komise. Statutárním místopředsedou se stal Jaromír Řezáč z Prostějovska. Představenstvo svazu bylo nyní obměněno z poloviny.

Svaz má 924 členů, z nich je 351 zemědělských družstev a 423 dalších právnických osob. Členské firmy obhospodařují 34 procent zemědělské půdy v ČR a zaměstnávají kolem 47.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:36