Agris.cz - agrární portál

Mléčná kvóta EU nebyla naplněna

31. 10. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Kvótový rok 2010/11 (1. dubna až 31. března) v EU byl uzavřen s výrazným nesplněním dodávek mléka. Závěrečná bilance Evropské komise podle sdělení LDK (Landvolk-Pressedienst) uvádí produkci mléka v EU-27 ve výši 138 mil. t. Tím došlo k nenaplnění navýšených mléčných kvót (146 mil. t) o 8 mil. t neboli 6 %. Produkce mléka neudržela tempo růstu mléčné kvóty. Pouze pět členských států překročilo se svými dodávkami národní mléčnou kvótu, a to zejména Nizozemsko. Také Dánsko, Rakousko, Lucembursko a Kypr svoje národní kvóty přeplnilo. Prvovýrobci z těchto zemí proto musejí do kasy EU odvést dohromady penalizační částku převyšující 55 mil. €. Němečtí chovatelé dojeného skotu v uplynulých třech letech nemuseli hradit žádné poplatky za překročení mléčné kvóty. S 29,1 mil. t mléka nedosáhla mléčná produkce v Německu k limitu, který byl stanoven ve výši 29,3 mil. t, pouze o 200 000 t mléka. Celounijní bilance mléčných kvót s výrazným nesplněním dodávek je podle Německého svazu sedláků důvodem k posílení snah o sloučení mléčných kvót na území celé EU.

V globálním měřítku bude trh s mlékem patřit k rostoucím tržním segmentům. Na vrcholném světovém jednání o mléce v italské Parmě experti predikovali růst globální poptávky po mléku a mléčných výrobcích. Již v roce 2010 mléčná produkce ve výši 721 mil. t předčila skutečnost předchozího roku o 1,8 %. V letošním roce by měl nárůst dosáhnout dvou procent. Také mezinárodní obchod s mlékem a mléčnými výrobky by měl vykázat další růst. Evropští producenti mléka a zpracovatelské společnosti mají stejně jako dodavatelé z USA šanci uspět na exportních trzích a svoje tržní podíly navýšit.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 31. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:50