Agris.cz - agrární portál

Předání Lednických rybníků kvůli změně nájemce se zkomplikovalo

31. 10. 2011 | ČTK

Předávání lednických rybníků, které mají mít od příštího roku nového nájemce, se komplikuje. Firma APH odmítla minulý týden Agentuře pro ochranu přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) předat Hlohovecký rybník, na kterém dosud hospodařila. ČTK to sdělil Otto Vaďura z firmy APH. Agentura podle své mluvčí Karolíny Šůlové považuje rybník za formálně převzatý, fyzicky ho chce převzít do konce listopadu.

AOPK ČR na podzim vybrala ve výběrovém řízení nového nájemce soustavy čtyř rybníků - Rybářství Hodonín. Dosavadní nájemci však řízení kritizují, podle nich bylo neregulérní.

Soustavu lednických rybníků tvoří Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský rybník. Na Nesytu dosud hospodařilo pohořelické rybářství, na ostatních firma APH.

"Nájem mám zaplacený do 30. listopadu, po mě chtěli, abych to předával už v říjnu. To se u nás na dědině nedělá," uvedl Vaďura. Dalším důvodem, proč rybníky nepředal, je prý fakt, že mu zástupci agentury údajně nepředložili platné manipulační řády, které stanoví, jak správně nakládat s vodou na vodních dílech.

Vaďura je prý ochoten všechny tři rybníky předat na konci listopadu, pokud se ochránci přírody dostaví s platnými manipulačními řády.

Agentura pro ochranu přírody postupuje podle Šůlové ve všem regulérně. "V případě APH s.r.o. je ukončení nájmu stanoveno na poslední den výlovu, nebo v případě nepříznivých specifických podmínek na 30. listopadu 2011," sdělila ČTK mluvčí AOPK ČR. "Rybník Hlohovecký se slovit podařilo, a proto po ukončení výlovu rybník AOPK ČR formálně převzala. Rybník je nyní zastaven a napouštěn. Fyzické převzetí nastane nejpozději do konce listopadu," dodala.

Výlov dalších tří lednických rybníků skončí v půli listopadu. Od nového roku by celou soustavu na sedm let mělo spravovat Rybářství Hodonín. Od smlouvy je podle mluvčí agentury možné kdykoliv odstoupit, pokud nájemce nebude dodržovat podmínky nájmu.

Vaďura i Roman Osička z pohořelického rybářství však kritizují samotný průběh výběrového řízení. Nejvíce jim vadí finanční aspekt tendru. Podle nich vítěz tendru v prvním kole řízení nenabídl konkrétní částku, nýbrž dovětkem si zajistil, že přeplatí vítěznou nabídku o 10,5 procenta. Osička míní, že to byl podvod.

Podle agentury pro ochranu přírody nicméně Rybářství Hodonín nabídlo po kvalitativní i finanční stránce nejlepší podmínky. "Rybářství Hodonín v transparentním procesu nabídlo pro stát ekonomicky nejefektivnější podmínky nájmu a zároveň garantuje uchování jedinečných přírodních hodnot zdejší národní přírodní rezervace," uvedla Šůlová.

Také podle jednatele hodonínského rybářství Františka Pechy firma zvítězila jak svou nejlepší finanční nabídkou, tak plánem péče o rybníky.

Bývalí nájemci jsou však podle Vaďury ochotni se soudit kvůli průběhu tendru, stížnost poslali už na agenturu i ministerstvo životního prostředí a stěžovali si i Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ). Jaroslav Broža z NKÚ ČTK potvrdil, že úřad obdržel podnět ve věci lednických rybníků a že zváží, zda se věcí bude zabývat.

Lednické rybníky se rozkládají na více než 500 hektarech. Leží v blízkosti známého zámku v Lednici a patří mimo jiné k nejdůležitějším hnízdištím ptáků v České republice.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:08