Agris.cz - agrární portál

Těžební zbytky by od Lesů ČR mohlo kupovat šest firem

31. 10. 2011 | ČTK

V soutěži na prodej zbytků po těžbě dřeva od státního podniku Lesy České republiky (LČR) by mělo uspět šest firem. Jde o firmy, které státnímu podniku za klestí po těžbě nabídly nejvyšší ceny. Přehled nabídnutých cen čtených při otevírání obálek LČR zveřejnily na svém webu. Zbytky po těžbě se využívají jako obnovitelný zdroj energie a zájem o ně na trhu roste. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Mluvčí LČR Zbyněk Boublík pro ČTK uvedl, že v současné době se nabídky firem hodnotí a dosud zveřejněné údaje označil za předběžné. "Kontrola podaných návrhů nadále probíhá. Teprve po posouzení a vyhodnocení nabídek bude určen vítěz," uvedl mluvčí.

Soutěž je rozdělena na osm územních jednotek. Přihlásilo se do ní 24 subjektů, které daly celkem 58 nabídek. Pokud by se potvrdily předběžné výsledky podle nabídnutých nejvyšších cen, získaly by společnosti Less&Biomass a Progles po dvou jednotkách. Po jedné jednotce by získaly společnosti HP Wood, Foresttrans, Lesní společnost Troneko a firma Dřevo-produkt SV.

Nabídnuté nejvyšší ceny na jednotlivých územních jednotkách se pohybují od 15,68 do 46 korun za metr krychlový těžebních zbytků. Vítězové získají kontrakt do konce roku 2020.

Jednotlivé části soutěže kopírují územní působnost osmi krajských organizačních jednotek podniku, a to krajského ředitelství Brno, Frýdek-Místek, Hradec Králové, Choceň, Liberec, Šumperk, Teplice a Zlín. Smlouvy by měly začít platit od 1. ledna 2012.

Smlouvy ve zbývajících pěti krajích LČR uzavřely postupně již od roku 2008. "Bylo to v době, kdy o těžební zbytky nebyl zájem. LČR to pomohlo snížit náklady na úklid klestu v lesích," uvedl dříve Boublík.

Vypsání tendrů na prodej dřevní biomasy LČR slíbily letos na jaře při vyhlášení obřího tendru na lesní práce a prodej dřeva po roce 2012. Tento tendr, jehož další průběh minulý týden pozastavil antimonopolní úřad, totiž využívání dřevního odpadu nezahrnuje.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:00