Agris.cz - agrární portál

Cena mléka vzrostla, ale dojnic ubylo

1. 11. 2011 | Denik.cz

Výkupní cena mléka je nyní v průměru o více než dvě koruny vyšší než v roce 2009. „Přesto se pohybuje na hranici nákladů výroby,“ uvedl tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Slabší padli

„Ceny jsou pro nás teď pozitivnější, náklady ne všech chovatelů jsou ale pod 8,20 korunami. Jsou i zemědělci, kteří své náklady nejsou schopni pokrýt,“ dodal Pýcha s tím, že podle odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací se náklady na výrobu jednoho litru mléka pohybují kolem 8,50 koruny. Netajil se ale tím, že nejslabší chovatelé, kteří „neutáhli“ náklady, museli činnost ukončit.

Žďárska s tradicí chovu mléčného skotu se problémy rovněž dotkly. V Kraji Vysočina se chová nejvíce dojnic v republice a předloni farmáři mléko prodávali po šesti korunách za litr, což by bylo méně, než kolik stála jeho výroba. Navíc museli splácet půjčky, které si vzali na modernizaci svých chovů podle přísných evropských norem.

„Situace je sice lepší, ale bez dotací by chovatelé mléčného skotu museli chovy rušit. I tak jsme utrpěli ztráty, zejména v menších chovech, kde neměli jinou doplňkovou činnost,“ informoval ředitel Okresní Agrární komory ve Žďáře nad Sázavou Václav Špaček.

Mléčnou krizi přestáli při původním stavu chovů v Proagru v Radešínské Svratce. Ovšem za cenu propouštění zaměstnanců a seškrtání platů těch zbývajících. „Propouštěli jsme lidi, kteří nebyli k zajištění provozu nezbytně nutní, a mzdy šly dolů. Nyní jsou platy na úrovni asi jako před dvěma lety, ale pokud je to možné, snažíme se našim zaměstnancům něco přidat,“ sdělil prokurista společnosti Proagro Jaroslav Michal.

Někteří zemědělci kvůli obavě, že skot na mléko nejsou schopni udržet, odhlašují své dojnice z „kolonky“ mléčný skot a přihlašují je jako masný. Chovají je pak na maso, aby na další produkci mléka zbytečně neprodělávali. „U červené populace dojnic, která je u nás častá, přehlášení není problém,“ poznamenal Špaček. Podotkl však, že naše republika už není v produkci mléka a mléčných výrobků soběstačná.

„Loni tomu tak ještě bylo, letos už je dovoz asi pět procent,“ dodal šéf žďárské agrární komory. Samotní zemědělci jsou toho názoru, že jakmile se chovy mléčného skotu jednou zruší, je velice obtížné, ne-li nemožné, je znovu obnovit.

Práce dělaná srdcem

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, zatímco v roce 2008 se v Česku chovalo 569 tisíc krav, k letošnímu 1. dubnu to již bylo o sedmnáct tisíc méně.

„Každý zemědělec, který u toho ještě vydržel, svoji práci dělá srdcem. Případný konec bere jako svoji osobní prohru. Na vesnicích jsou jiné vztahy a priority než ve městech. Není to jenom jednoduchá matematická kalkulace typu vynáší mi to, budu to dělat, nevynáší to, tak skončím,“ podotkl už dříve Martin Pýcha.


Zdroj: Denik.cz, 1. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:49