Agris.cz - agrární portál

Řeka Bílina má šanci na zlepšení, rybáři do ní vysadili 20 tisíc ryb

2. 11. 2011 | Mladá fronta Dnes

Do Bíliny, která patří k nejznečištěnějším řekám v republice, vysadili rybáři přes 20 tisíc jelců jesenů. Tyto ryby patří k původním druhům, které v řece žily, ale vymizely kvůli častým ekologickým haváriím. Jde o letošní druhé vysazování, rybáři se pro ně rozhodli po úspěšném pokusu z dubna.

"Letos v létě byl proveden průzkum výskytu ryb na několika úsecích řeky Bíliny. Právě jelec jesen, vysazovaný letos na jaře, hojně osídlil tůně i proudná místa toku," upozornil Václav Jelínek, technik Českého rybářského svazu v Ústí nad Labem.

"Je to cenná ryba, která v Bílině do teď chyběla. Vymizela právě kvůli znečištění. To, že se nyní vrací, svědčí o tom, jak se voda v Bílině zlepšuje," vysvětlil při předchozím vysazování.

Jelci se dostali do Bíliny v Českých Zlatníkách na Mostecku, v Hostomicích na Teplicku a Stadicích nedaleko Ústí nad Labem. Za normálních okolností by jich na jednom kilometru řeky mělo žít zhruba 200 kilogramů. Kromě jelců jesenů se na jaře vysazovali i kapři. A v příštím roce by se do řeky dokonce měli vrátit úhoři.

Na návrat ryb přispívá společnost Unipetrol, jejíž úniky škodlivin v letech 2007 a 2009 způsobily velké úhyny. Do roku 2012 věnuje na obnovu rybí populace v Bílině 250 tisíc korun.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 2. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:35