Agris.cz - agrární portál

Sady Schwarz u Rokycan měly za 50 let existence nejhorší sklizeň

2. 11. 2011 | ČTK

Sady Schwarz, největší sady na Plzeňsku, zažily letos za 50 let existence nejhorší sklizeň. Firma, která minulý týden skončila s česáním, letos sklidila asi čtvrtinu jablek oproti loňsku - necelých 300 tun. Dvě třetiny z toho je konzumních a zbytek "jen" na moštování, pálení nebo na export do šamponů. ČTK to řekl Richard Schwarz, spolumajitel sadů ve Vranově na Rokycansku, které sklízely ovoce z 50 hektarů. Ceny přesto oproti loňsku nezvýší, ale velkoobchodům nemůže nic nabídnout.

Všechna jablka prodá ve svém areálu.

"Do konce roku bude určitě z větší části vyprodáno. Zmizí odrůdy, jichž se urodilo málo a jsou atraktivní, jako je Rubín. Zbude mi čtyři, pět odrůd, které budou do jara. Ale už to nebude výběr z 20 odrůd, které tu běžně míváme," dodal Schwarz.

Asi 75 procent úrody pomřelo 3. května, kdy stačilo pár hodin mrazu. Nejhůře dopadly stromy v kotlinách, nejlépe na kopcích krytých lesem. Kromě mrazů přišly na některé plochy také kroupy. "Ale je příjemný problém s velikostí, protože když má strom pět jablek, tak jsou všechny obří a mně se dobře prodávají," dodal. Jablka několika odrůd, například Rubinoly a Lord Lambourne, se neurodila vůbec. Nejlépe letos dopadla odrůda Golden delicious, která kvete o 14 dní později.

Sady by rády zdražily, ale podle Schwarze úroda byla tak špatná, že aby nárůst ceny kompenzoval ztráty, tak by musely zvýšit cenu na "nesmyslných 70 korun za kilogram". "Takže nemáme dražší jablko, než je 20 korun za kilogram, stejně jako minulý rok, ale máme více odrůd ve větší kategorii a u některých odrůd malá jablka vůbec nemáme," dodal.

Firma se snaží vše prodat v maloprodeji. Lidé jezdí více než loni, protože ovoce zmrzlo i na zahradách. Přesvědčili jsme je, že jablka umíme udělat, uvedl Schwarz. Podle něj funguje trend regionálních potravin a lidé jdou více po chuti a historii jablka.

Firma kvůli neúrodě stopla veškeré investice. Neplánuje novou výsadbu ani nákupy sklízecí techniky. "Sáhli jsme do úspor, které měly být původně určeny na investice, což se nepovede, protože peníze budeme muset dát do postřiků, které musíme na jaře zaplatit," řekl.

Letos jsou na tom podle Schwarze dobře Moraváci a Východočeši, kde se urodilo. Když pominu dva špatné dny na jaře, tak bylo počasí na jablka suprové. Komu nezmrzly, tak je má výborné," dodal.

Sady nevyužily 50 brigádníků na česání jako v jiných letech, ale měly jich jen 20. Také méně než loni moštují a pálí "kořalku".


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:20