Agris.cz - agrární portál

Možnosti využití závlahy u révy vinné

2. 11. 2011 | Zahradaweb.cz

Voda je hlavním faktorem vegetativního a generativního růstu u révy vinné. Ovlivňuje fyziologické pochody v révovém keři a biochemické změny v bobulích. Výnos hroznů a kvalitu bobule ovlivňuje schopnost adaptace révového keře na dostupnost vody ve vinici. Voda zabezpečuje transport živin z půdy do rostliny a pohyb živin v rostlině. V případě nedostatku nebo nedostupnosti vody se dostává réva vinná do stresových situací.

Stres se výrazně projevuje na kvalitě hroznů. V hroznech je nižší obsah aminokyselin, organických kyselin, případně cukrů. U bílých odrůd je negativně ovlivněno aroma bobulí. Réva vinná má snížený příjem minerálních látek z půdy, což se projevuje na nízkých hodnotách extraktu vín. V extrémních případech se je možné setkat s negativním ovlivněním vůně a chutě a výskytem UTA (netypické stárnutí). Chuť bílých vín ze stresovaných vinic je hořká, díky vysokému obsahu polyfenolů, neharmonická a krátká. Potřeba vody u révy vinné je závislá na mnoha faktorech. Jedním z nejvýznamnějších, který je v úzkém vztahu k agrotechnice, je fenologické stádium u révy vinné.


Zdroj: Zahradaweb.cz, 2. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:38