Agris.cz - agrární portál

Tunel do ochrany zemědělské půdy

2. 11. 2011 | Haló noviny

Od počátků průmyslové revoluce je málo úspěšná ochrana zemědělské půdy před jejím odnímáním pro nezemědělské účely. Jak je všeobecně známo, zemědělská půda je základním a pro výrobu potravin nenahraditelným přírodním zdrojem, který nelze prakticky rozšiřovat.

Proto byl již za socialismu v roce 1966 přijat zákon o ochraně zemědělského půdního fondu, který žádal její zábory minimalizovat a zavedl platby – odvody za odnětí zemědělské půdy - s cílem ekonomicky destimulovat její odnímání.

Tyto odvody byly mnohokrát zvyšovány, naposledy na podzim 2010 s účinností od 1. 1. 2011. Bylo to v souladu s programovým prohlášením vlády P. Nečase.

Dne 23. 9. 2011 hospodářský výbor Poslanecké sněmovny navrhl komplexní pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie.

Navrhl též k němu přilepit osvobození od odvodů za odnětí zemědělského půdního fondu pro stavby dopravní infrastruktury (asi 50 % výnosu stávajících odvodů), stavby průmyslových zón a elektrických rozvodů.

Navrhl tyto odvody z větší části vytunelovat, aby se prý snáze stavělo na »zelené louce«. Mám za to, že takovouto hanebnost žádný slušný zákonodárce nemůže podpořit.


Zdroj: Haló noviny, 2. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 22:05