Agris.cz - agrární portál

EU a Kanada jednají o volném obchodu

3. 11. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Protože se jednání v rámci Světové obchodní organizace (WTO) o Rozvojovém programu z Dohá (DDA), který měl rozhýbat světový obchod, vlečou bezvýsledně již téměř 10 let, nastupují na jeho místo snahy o uzavření bilaterálních obchodních dohod. Evropská unie a Kanada by chtěly ukončit jednání o volném obchodu již v průběhu příštího roku. V oblasti zemědělství má větší zájem o proniknutí na kanadský trh Evropská unie než naopak. Kanadský dovoz z EU v objemu 2,7 mil. € převyšuje vývoz, který se pohybuje v objemu přibližně 2,3 mil. €. To představuje 10. a 11. místo na žebříčku nejdůležitějších obchodních partnerů EU.

Evropa se především snaží o lepší přístup mléčných výrobků a alkoholických nápojů na kanadský trh. Naproti tomu Kanaďané doufají, že budou moci do EU importovat více hovězího masa. Jednání o vzájemném uznávání biostandardů již byla úspěšně ukončena. Společně se Spojenými státy a Evropou může nyní Kanada bez problémů zásobovat 95 % světových trhů s bioprodukty.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 3. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:03