Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech se urodilo rekordně málo jablek

3. 11. 2011 | ČT 24

Na jihu Čech mají letos nejhorší úrodu jablek za posledních 20 let. Někteří pěstitelé sklidili méně než polovinu obvyklého množství. Ceny jablek v obchodech ale neporostou – dolů je tlačí dovoz ovoce ze zahraničí.

Sklizeň jablek v jižních Čechách skončila. A potvrdila černé odhady, podepsalo se na ní jarní počasí. Někde je jen poloviční a jsou dokonce i takoví pěstitelé, kteří letos na 100 hektarech sklidili třeba jen 20 kilo jablek. "Menší ovocnáři přežívají jen díky pojišťovně nebo rezervám," uvedl pěstitel Pavel Fríd, předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech a tajemník Unie Petr Leber podotkl: "V loňském roce byly kroupy, letos mráz." Pěstitele ohrožuje hlavně otevřený trh, i přes neúrodu nemohou zvedat ceny a ztrácejí konkurenceschopnost. První, co omezují, jsou investice. "Potýkáme se s dovozy z Itálie nebo z Polska, kde byla úroda nadprůměrná," poukázala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.

Nízká úroda ovlivňuje ale i další zpracovatele. "Je to vidět i na odbytu moštových jablek," dodal Petr Leber a Hana Hricová doplnila: "Pěstitelé, byť produkují klasická jablka určená k moštování, snaží se je prodat za cenu konzumních. Zpracovatelé se tuto situaci snaží řešit například dovozem." A jihočeská jablka se letos neobjeví ani na zahraničních trzích. "Vývoz je téměř nulový. Normálně vyvážíme 360 kamionů, letos jich je pět," potvrdil Karel Gregora z Pěstitelské pálenice a moštárny Lhenice.

Pro české ovocnáře je tak variantou pěstovat vedle ovoce i další plodiny, například obilí nebo brambory. "Kdyby byl příští rok stejný jako letošní, tak se musíme zabývat otázkou, jestli je Česká republika vůbec vhodná k pěstování ovoce," uzavřel Pavel Fríd.

A právě letošní mrazy a krupobití znovu otevřely debatu o zřízení tzv. fondu nepojistitelných rizik. Agrární komora věří, že by mohl fungovat od roku 2013.


Zdroj: ČT 24, 3. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:45