Agris.cz - agrární portál

Koalice odmítla řešit na schůzi sněmovny situaci Lesů ČR

3. 11. 2011 | ČTK

Hospodaření a tendry státního podniku Lesy ČR dnes sněmovna nebude na mimořádné schůzi projednávat. O schůzi požádala opoziční ČSSD s podporou KSČM. Vládní koalice ale podle očekávání schválení programu tohoto zasedání nepodpořila. Projednávání tak skončilo po 50 minutách, které vyplnili svými projevy hlavně zástupci opozice a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

"Není vhodná doba otevírat tuhletu diskusi v okamžiku, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr (na lesnické práce a těžbu dřeva ve státních lesích po roce 2012)," uvedl ministr. Podle něj mimořádná schůze nyní nic nevyřeší a věci spíše ještě zpolitizuje a do budoucna by mohla zabránit v přijetí rozumného řešení sněmovnou.

Tendr nebyl podle Bendla vypsán v rozporu se zákonem, ministr má ale pochybnosti o jeho podmínkách. Obává se, že vítězství jedné velké firmy by mohlo vést k zániku malých dřevařských firem, k monopolizaci a tím i ke zvýšení ceny za lesnické práce. "Je otázka, jestli to má být jeden obří tendr, nebo méně tendrů v čase tak, abychom vytvořili podmínky pro zachování konkurence na trhu s kulatinou," uvedl ministr.

Protikorupční organizace Transparency International (TIC) dnes opakovaně vyzvala ministerstvo zemědělství a vedení Lesů ČR, aby v rámci tendru uplatnily její doporučení. TIC podniku doporučuje, aby zakázky uděloval jen vítězům tendrů na příslušné jednotce. Pokud vítěz odstoupí, měla by být nová soutěž, ale již bez původního vítěze. Šéf LČR Svatopluk Sýkora však v nedělní televizní debatě řekl, že zákon o veřejných zakázkách umožňuje zadat zakázku uchazečům až do třetího místa. Již dříve LČR uvedly, že zakázku nabídnou druhému či třetímu v pořadí pouze za podmínky, že nebude cenové rozpětí nabídek příliš veliké.

"Rozhodnutí umožnit přepouštění zakázek v tendru, namísto jejich přesoutěžení s vyloučením firmy, která odmítne podepsat z prvního místa, bude znamenat nejenom menší příjem státního podniku, ale zároveň i přenechání kontroly nad rozdělením zakázek subjektu, který trhu dominuje," uvedla TIC. Dodala, že pozoruje rostoucí riziko kartelizace trhu.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest zaznamenala vítězství na 75 procentech jednotek. Firma ale uvedla, že nemá kapacitu pracovat na všech jednotkách. Antimonopolní úřad pozastavil tendr minulý týden, Lesy ČR proti tomuto rozhodnutí podaly rozklad. Bendl mezitím připustil možnost personálních změn ve vedení Lesů ČR.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik uvedl, že ÚOHS vstupoval i do dřívějších výběrových řízení Lesů ČR. "Minimálně dvakrát se tak stalo ne úplně košer," řekl bez konkrétních podrobností. Podle něj ale i pozastavení nynějšího tendru svědčí o tom, že "je něco shnilého ve státě dánském v oblasti řízení hospodaření v lesích". Kováčik se domnívá, že by toto znejišťování mohlo být součástí tiché přípravy možné privatizace Lesů ČR. Bendl k poslancovým výtkám na tlaky kolem Lesů ČR uvedl, že "jako významná ekonomicky silná a vlivná firma budou vždycky pod nějakým politickým či lobbistických tlakem".

Tendr se koná na základě Dřevěné knihy, která vznikala za Bendlova předchůdce Ivana Fuksy (ODS). Bendl tento dokument označil za živý materiál. Je prý připraven na debatu o její případné modifikaci se sněmovním zemědělským výborem a podvýborem pro lesnictví. Jako příklad uvedl možnost ústupu od prodeje "dřeva při pni", při kterém lesnické firmy dřevo těží i dále samy prodávají. Tento způsob podle Bendlových informací krom Lesů ČR nikdo v Česku nevyužívá.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek novinářům připomněl, že výhrady vůči takzvané Dřevené knize měl i premiér Petr Nečas, když odvolával z funkce Fuksu. Předseda vlády by i proto měl prosadit v Lesích ČR provedení forenzního auditu, který ostatně žádají i vládní Věci veřejné, jak dnes potvrdila místopředsedkyně této strany Kateřina Klasnová. Podle ní je hospodaření Lesů ČR dlouhodobě neuspokojivé, a to nejen za jejich současného generálního ředitel Sýkory, ale i jeho předchůdce, sociálního demokrata Františka Koníčka.


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:43