Agris.cz - agrární portál

Nově vyšlechtěná odrůda ječmene s vysokým obsahem beta-glukanů pro lepší výživu

4. 11. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Speciálně vyšlechtěná odrůda ozimého ječmene pro potravinářské účely - „betaBarley“ (registrovaná obchodní značka firmy Dieckmann Seeds, Nienstädt, Německo) s vysokým obsahem beta-glukanů, která má široké potravinářské využití, včetně výroby pekařských výrobků. Ačkoli i obvyklý ječmen (a oves) je bohatším zdrojem beta-glukanů (4 %) než jiné obiloviny, nová odrůda má obsah této rozpustné vlákniny ještě o 50 % vyšší (6 %). Má vyšší výnos a příjemné zbarvení a chuť. Při výrobě pečiva lze použít vyšší podíl ječné mouky, než bylo možné dříve s obvyklými odrůdami. Vzhledem k vyšší vaznosti vody je pečivo vláčnější.Zatím Evropská komise nerozhodla o používání tvrzení „Pravidelná konzumace beta-glukanů přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi“, ale úřad EFSA toto tvrzení schválil v případě, že výrobek obsahuje 0,75 g beta-glukanů v porci. Jako účinná dávka se doporučují 3 g beta-glukanů (5 polévkových lžic vloček , 60 g ječmene betaBarley).V Ústavu chemie a technologie sacharidů VŠCHT v Praze testovali možnosti použití běžného sladovnického ječmene do pekařských výrobků. Bez podstatného snížení kvality bylo možno použít nejvýše 20 % neupravené ječné mouky (odpovídá to výsledkům řady výzkumů). Po speciální úpravě ječné mouky a úpravě receptur (ve spolupráci s výrobcem pekařských přípravků – firmou Zeelandia) bylo možno podíl ječmene zvýšit a dosáhnout velmi dobré senzorické kvality.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 4. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 09:05