Agris.cz - agrární portál

Producenti vína doufají v potenciál na čínském trhu

7. 11. 2011 | ČTK

Pokles prodeje vína na tradičních trzích nyní vinaře přiměl vsadit na čínský trh, jako potenciální odbytiště. Jak upozorňuje agentura AP, vzhledem k tomu, že v této oblasti panuje velká konkurence a Čína není typickou zemí pro konzumaci vína, nepůjde o lehce získané peníze.

Tisíce lidí se přišly minulý týden podívat na významný veletrh vína a lihovin v Hongkongu, při kterém ochutnaly nespočet značek od výrobců z Nového Zélandu až po francouzský region Bordeaux. Další návštěvníci se zúčastnili konference o víně v centru města, kde hovořil i Francis Ford Coppola, hollywoodský režisér a kalifornský producent vína v jedné osobě.

Mnoho výrobců se snaží vstoupit na čínský trh s vínem, který se v posledních letech významně rozrostl zejména díky novým bohatým sběratelům francouzských vín, kteří se účastní vinných aukcí v Hongkongu.

Číňani na jihu země zrušili cla na dovoz vína v roce 2008 ve snaze učinit z Hongkongu regionální centrum vína. Dovoz během prvních devíti měsíců letošního roku vzrostl téměř o 60 procent na 940 milionů dolarů (17 miliard korun). V září zaplatil jeden čínský kupec 4,2 milionu hongkongských dolarů (9,8 milionu korun) za sbírku 300 lahví Chateau Lafite Rothschild, která sestávala z 25 beden vína z let 1981 až 2005 a která byla nabízena v aukci Christie's.

Čína je nejrychleji rostoucím trhem na světě pro víno a podle zářijových předpovědí mezinárodního úřadu pro výzkum vína a lihovin (International Wine and Spirit Research) letos převezme po Británii místo pátého největšího trhu s vínem. Podle zprávy úřadu se zdvojnásobí spotřeba vína v Číně na 250 milionů beden po 12 lahvích v roce 2016 z původních 125 milionů v roce 2010. Pokud se nezmění tempo růstu, stane se země největším vinným trhem na světě během příštích 20 let.

Některé vinaře takový růst přiměl vyzkoušet novou strategii. Daniel a Lesley Jacksonovi, majitelé novozélandského vinařství Redoubt Hill Vineyard se rozhodli poprvé zúčastnit veletrhu. "Tradiční trhy kromě Austrálie jsou nyní trochu pod tlakem - Evropa, Británie, Amerika. V Asii evidentně hospodářství funguje dobře," soudí Daniel Jackson. Manželé se snažili nalézt prodejce pro své proslulé víno, které se na Novém Zélandu prodává za 35 novozélandských dolarů (500 korun). Jacksonovi byli jedněmi z 1000 vystavovatelů ze 37 zemí, kteří doufali v úspěch vzhledem k očekávaným 2750 návštěvníkům. Poprvé se zde objevili i producenti ze zemí jako Gruzie, Izrael, Lotyšsko či Malta. Vinaři doufají, že Čína bude kompenzovat klesající tržby v Evropě, kde probíhá dlouhotrvající pokles pití vína, způsobený zejména řešením dluhových krizí.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:19