Agris.cz - agrární portál

Produkce drůbežího masa v ČR klesá, roste jeho dovoz

9. 11. 2011 | ČTK

Tuzemská produkce drůbežího masa v posledních letech klesá a snižují se stavy chované drůbeže. Od roku 2005 do loňska výroba klesla o více než desetinu na 202.000 tun v jatečné hmotnosti, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Podle chovatelů a zpracovatelů masa stojí za poklesem především levné dovozy ze zahraničí. Přesto Češi zůstávají v mezinárodním porovnání nadprůměrnými jedlíky drůbežího a jedí ho více než v minulosti.

"Drůbeží maso je ničeno dumpingovými dovozy zejména z Polska, které má ve výrobě drůbežího masa výrazně nižší náklady," řekl dnes ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba. Drůbežáři dlouhodobě upozorňují, že například Poláci na rozdíl od nich nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou, což je levnější a znevýhodňuje tuzemské výrobce. Tomu, aby české drůbežářství nezaznamenalo tak výrazný propad produkce, jako tuzemští chovatelé prasat, by podle Veleby mohly pomoci zabránit státem připravované dotační programy. Ty mají být spuštěny v první polovině roku 2012.

Zatímco na začátku loňského dubna čítaly chovy drůbeže v Česku 24,8 milionu kusů, letos to bylo 21,3 milionu, nejméně od konce 60. let minulého století. Z toho slepic bylo 6,1 milionu, meziročně o 1,3 procenta méně. Téměř o pětinu se snížily stavy kuřat, z toho kuřat na výkrm bezmála o čtvrtinu. Ubylo také krůt, hus i kachen.

Spotřeba drůbežího masa v Česku vzrostla od roku 1948 zhruba 13násobně z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně v roce 2009. V rámci EU je nadprůměrná. Podle odborníků nárůst obliby drůbežího způsobila jeho nízká cena a jednoduchý způsob úpravy, ale také jeho propagace coby dietního masa. Z dlouhodobého hlediska klesá spotřeba hovězího, u vepřového v posledních letech stagnuje. Vepřové přesto zůstává v tuzemsku nejoblíbenějším masem. Z pohledu celkové konzumace veškerého masa patří Češi k jeho podprůměrným jedlíkům. V roce 2009 v průměru snědli 78,8 kilogramu masa na osobu. Nejvíce jedí maso obyvatelé Kypru (144 kilogramů), nejméně Bulhaři (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla nejvyšší v roce 1989, kdy dosáhla 97 kg, poté klesala, v poslední době se výrazně nemění a pohybuje se kolem 80 kilogramů. U nejoblíbenějšího vepřového těsně nad 40 kilogramy.

Naopak 9,5 kilogramu u hovězího a telecího je výrazně pod evropským průměrem. Pokles jeho obliby přičítají experti vysoké ceně v porovnání s ostatními druhy mas, ale také kampani před několika lety odrazující spotřebitele od konzumace červeného masa kvůli údajné nezdravosti. Pomyslnému žebříčku konzumentů hovězího vévodí Lucembursko s 30 kg a Francie s 26 kilogramy. Naopak Maďaři snědí pouze tři kila hovězího ročně.


Zdroj: ČTK, 9. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:12